Opencard

Opencard Zdroj: Praha.eu/Adolf Lacina

Převzetí Opencard: Policie musí jásat
Opencard
opencard
3
Fotogalerie

Místo opencard bude Lítačka, už od února

Problematickou katru opencard by měla při jízdách v MHD v Praze nahradit nová čipová karta s názvem Lítačka.

Od února magistrát spustí nový systém vydávání karet, od poloviny roku pak budou lidé jezdit na Lítačku. Na tiskové konferenci to dnes oznámila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Už vloni avizovala, že opencard do dvou let skončí.

Projekt opencard, který vznikl za primátora Pavla Béma (ODS), stál Prahu nejméně 1,75 miliardy korun. Praha má nevyřešené smlouvy s vlastníkem práv, firmou eMoneyServices (EMS).

Vydávání karet v uplynulých měsících opakovaně zkolabovalo a provází jej potíže. EMS po magistrátu žádá přes 600 milionů korun. O 140 milionů Kč se soudí. Praha ale podle primátorky platit nehodlá.

Magistrát projekt připravoval v naprostém utajení. Povinnosti vypsat veřejné výběrové řízení se město podle informací Hospodářských novin vyhnulo tím, že samo zaměstnalo několik IT specialistů, kteří kartu během zhruba půl roku připravili.

Nové karty mají nahrazovat opencard postupně. V případě kolapsu stávajícího systému by ale magistrát mohl nový systém nasadit okamžitě, píší HN. Podle nich si městská firma Operátor ICT už zaregistrovala doménu www.litacka.cz.