David Cameron

David Cameron Zdroj: EPA

David Cameron zvažuje, že do Británie přijme několik tisíc nezletilých z řad uprchlíků

Britský premiér David Cameron zvažuje plán, podle nějž by Británie nabídla azyl několika tisícům nezletilých migrantů, kteří se na útěku před krvavými konflikty ve vlastní zemi dostali do Evropy bez rodičů. Napsal to dnes nedělník The Observer. Podle jeho zdrojů v britském kabinetu by mohl Cameron tento krok oznámit už během následujících týdnů. Až 3000 dětí a mladistvých by Londýn přijal navíc k už oznámenému počtu 20.000 syrských běženců, které chce Británie převzít v příštích pěti letech.

Na to, aby Británie poskytla útočiště dětem na útěku, naléhají zejména dobročinné organizace pod vedením charity Save the Children. Podle nich by šlo o "humanitární gesto".

Podpořil je i šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn, který po sobotní návštěvě provizorního utečeneckého tábora v Calais řekl, že by Británie měla těmto dětem poskytnout nejen útočiště, ale i řádné ubytování a vzdělání. "Musíme udělat více. David Cameron by měl bezodkladně jednat, aby poskytl útočiště dětem, jež se dostaly do Evropy bez rodičů - stejně jako jsme to udělali v případě židovských dětí prchajících před nacisty ve 30. letech," uvedl Corbyn.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo za první tři týdny do Evropy téměř 36.000 migrantů, nejméně 158 z nich během cesty přes moře přišlo o život. Mezi mrtvými jsou desítky dětí.