Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Podle norských úřadů paní Michaláková s dětmi nikdy neslavila Vánoce
Eva Michaláková
Matka s Denisem
Denis s policistkou
Denis s Davidem
5
Fotogalerie

Zeman navrhne mezinárodní smlouvu k ochraně českých dětí v Norsku

Prezident Miloš Zeman má připravený návrh mezinárodní smlouvy, podle níž by děti s českým občanstvím byly v Norsku vydávány svým rodičům. Chce tak řešit případy dětí odebíraných rodičům norskou sociální službou Barnevernet. Prezident to dnes řekl v pořadu Partie televize Prima. Uvedl, že vychází z "tvůrčího vnímání" ústavy, podle kterého prezident může sjednávat mezinárodní smlouvy, nikoli je jen ratifikovat.

Vůči Norsku a jeho sociální službě jsou podle Zemana kvůli případům odebraných dětí s českým občanstvím nutná "drastičtější opatření". Vedle mezinárodní smlouvy, kterou chce nejprve projednat s českými orgány, by rád na Norsko apeloval výzvami schválenými ve Sněmovně nebo Senátu, které by skandinávskou zemi upozornily, že česká republika využije všechny právní možnosti, aby chránila své občany. Podle prezidenta může intervenovat také vláda u agentur OSN pro lidská práva, v Evropském parlamentu a Radě Evropy.

V médiích byly dosud zveřejněny dva případy, kdy Barnevernet odebral děti s českým občanstvím z péče biologických rodičů. Bratry Michálakovy odebrala norská sociálka matce Evě v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. Vášně budí i kauza devítiměsíčního děvčátka, které norská sociálka odebrala české matce a norskému otci před pár týdny. Podle poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové, která se problémem zabývá, jsou podobné případy českých dětí v Norsku tři. Odebrání dětí v Norsku řeší i slovenská matka či rumunská rodina.

V Praze a dalších evropských městech se minulou sobotu konaly protesty proti Barnevernetu. Podle pořadatelů se demonstrace uskuteční také v dalších městech. Dosud byly v Norsku, Španělsku, Británii či Rumunsku.