LGBT

LGBT Zdroj: čtk

Stonewall
Prague pride
LGBT
3
Fotogalerie

Britská kontrarozvědka je k LGBT zaměstnancům nejvíc friendly

Na základě průzkumu Sdružení za práva homosexuálů byla bezpečnostní služba MI5 jmenována nejvstřícnějším zaměstnavatelem ve Velké Británii, uvedla BBC. V Česku zatím podobná vstřícnost pokulhává.

MI5 porazila dalších 400 organizací a firem na Stonewallském žebříčku, což je seznam nejlepších zaměstnavatelů pro gaye, lesby, bisexuály a transgenderové osoby (zkráceně LGBT). Průzkum je založen na základě angažovanosti zaměstnanců, profesního rozvoje a dalších faktorů.

„Je to velké uznání za pokrok, kterého jsme dosáhli,“ okomentoval to generální ředitel MI5 Andrew Parker. Podle Stonewallské konference, která se problematikou zaobírá a která seznam sestavila, MI5 prokázala rovnost v oblastech politiky a praxe, včetně skupiny pro vytváření kontaktů, odborné přípravy a komunitního zapojení.

Ze 400 organizací se anonymního výzkumu zúčastnilo asi 60 000 zaměstnanců. „Rozmanitost je pro MI5 zásadní, a to nejen proto, že je správné reprezentovat všechny komunity, kterým sloužíme, ale i proto, že se spoléháme na schopnosti těch nejtalentovanějších lidí, bez ohledu na to, čím jsou,“ shrnuje filosofii ředitel Parker.

Na dalších nejvyšších pozicích se umístily Lloyds Banking Group, Velšské národní shromáždění, B3Living a Pinsent Masons. Dále Stonewall jmenoval krajskou radu Leicestershire nebo hasičský záchranný sbor v Cheshire.

„Víme, že si lidé vedou lépe, když mohou být sami sebou, a také bylo prokázáno, že různorodost mezi zaměstnanci vytváří více produktivní, pozitivní a tvůrčí prostředí na pracovišti,“ řekla Ruth Huntová, generální ředitelka Stonewallu. Špičkové organizace podle ní nejen zlepšují kvalitu života svých zaměstnanců, ale sami na tom také profitují.

MI5 (Military Intelligence, Section 5) je britská kontrarozvědka, do jejíž působnosti patří především boj proti terorismu a vše, co souvisí s národní bezpečnostní Velké Británie.

Ve světovém měřítku je podle českého gay magazínu Lui nejvíce friendly zaměstnavatelem společnost Google, která je všeobecně vnímána jako podporovatel LGBT komunity. Mezi dalšími jsou společnosti Nike, Starbucks, Apple nebo Disney. V Česku zatím takový žebříček není, ale přístupem firem k těmto komunitám se zabývají aktivní skupiny. V roce 2015 například vznikla Genderová expertní komora, která by měla ve svém působení zahrnovat i řešení problematiky LGBT.