Miloš Zeman na svém místě

Miloš Zeman na svém místě Zdroj: Facebook - Au moje koule

Miloš Zeman - zátiší se sklenkou
Po schodoch
Kdo může porazit Miloše Zemana?
Miloš Zeman
Miloš Zeman
6
Fotogalerie

Skutečné ohrožení státu? Zemanova putinovská kohorta na Hradě

Prezidenta Miloše Zemana vyděsily obří trenýrky vyvěšené recesisty na střeše Hradu natolik, že provedl bleskovou čistku ve vedení všech útvarů chránících sídlo českých prezidentů. Co se ale týče bezpečnosti státu, tak na ni prezident zvysoka kašle. Mimo jiné tím, že zuby nehty drží na Hradě postavy, jež jsou pro zemi maximálním bezpečnostním rizikem.

Naposledy nás o tom Zeman ujistil, když sdělil bulvárnímu Blesku, že Vratislava Mynáře neodvolá, ať už kancléřova žaloba kvůli neudělení prověrky dopadne jakkoliv. Prezident tvrdí, že není žádný zákon, podle kterého by měl kancléř mít bezpečnostní prověrku. „Kancléř tak trochu frajeřil, když si naprosto zbytečně řekl o největší stupeň bezpečnostní prověrky,“ dodal Zeman.

Radost prezidenta, když může dělat z lidí hlupáky, je zřejmě nesmírná. Proto připomeňme, že tuhle „frajeřinu“ Mynář podnikl s prezidentovým nožem na krku. Zeman již v říjnu 2013 prohlásil v České televizi: „Vratislav Mynář si především bude muset urychleně udělat bezpečnostní prověrku. To je conditio sine qua non.“ Dnes se tedy podmínka, bez níž Mynář nemůže být kancléřem, změnila na udržení Mynáře ve funkci za jakýchkoliv podmínek.

A co se týče zákona? Ten požaduje, aby každá osoba, jež přichází do styku se státním tajemstvím, měla bezpečnostní prověrku. Nejvyšší úředník Hradu přitom na každém kroku zakopává o materiály nejvyššího utajení. S prezidentem by měl projednávat například informace od tajných služeb. Měl by pracovat s tajnými dokumenty Rady obrany státu. V režimu utajení je i program jakékoliv státní návštěvy.

Pokud kancléř Mynář nemá prověrku nejvyššího stupně, jsou jen dvě možnosti: Buď ho prezident nechává s utajovanými informacemi pracovat, a fatálně tak porušuje zákon a ohrožuje bezpečnost země. Anebo je Mynář od všeho tajného odříznut a pak je na Hradě úplně k ničemu. Trafikant bez práce.

Kvůli Mynářovi bychom ale neměli přehlédnout ještě větší bezpečnostní skandál: Prezident dosud neodvolal ani šéfa vojenské kanceláře generála Rostislava Pilce, jemuž Národní bezpečnostní úřad už koncem loňského listopadu odebral bezpečnostní prověrku. Důvodem byly jeho minulé i nynější vazby na Rusko. A zejména na jednoho ruského manažera, představujícího podle tajných služeb bezpečnostní riziko.Když si uvědomíme, že generál Pilc je vlivným představitelem armády, jehož prostřednictvím vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil, měl by nám jít mráz po zádech. Jenže s tím ještě počkejme do doby, než do kamarily ovlivňující prezidentova rozhodnutí připočítáme Zemanova poradce Martina Nejedlého, který v Česku zastupuje nejen zájmy ruského státního gigantu Lukoil, ale zřejmě i zájmy Vladimira Vladimiroviče Putina. Přítomnost tohoto muže na Hradě nám také může vysvětlit, proč se Zeman chová jako agent Kremlu a odmítá se zbavit lidí s podivnou podnikatelskou minulostí a podezřelými kontakty na Rusko. Vždyť právě Nejedlý se významně podílel na financování Zemanovy prezidentské kampaně. Penězi, o nichž tvrdil, že pocházejí z jeho vlastní kapsy a určitě ne z Lukoilu, jenž Nejedlého platí.

Miloš Zeman věnuje spoustu energie a času, aby při svých cestách křížem krážem republikou rozněcoval strach a paniku v hlavách prostých lidí z nepřítomného nebezpečí – uprchlíků. Jestli však někdo dnes představuje ohrožení České republiky, a to zatraceně přítomné, tak je to český prezident se svou putinovskou kohortou na Hradě.