50 odstínů šedi v zrcadle.

50 odstínů šedi v zrcadle. Zdroj: Profimedia.cz

Nejstrašnější filmy roku 2015 nominované na Zlatou malinu: 50 odstínů šeredi

Letošní předávání Zlatých glóbů mělo stejný problém jako to loňské: nebyl v tom žádný spravedlivý hněv. Moderátor Ricky Gervais se sice opět navezl do koho mohl, ale nakonec šlo zase jen o to všechny poplácat po zádech a předat zlatou sošku. Chybí-li vám v předávání každoročních ocenění trochu té staré dobré nenávisti, nehledejte dále: nominace na Zlatou malinu (Golden Raspberry Awards / Razzies) jsou tu.

Je bez debat, proč k nejfrekventovanějším snímkům ve všech kategoriích patří 50 odstínů šedi: neveselá sociální sonda o tom, jak se nevinná dívka nechává vláčet bahnem za upgrade svého sociálního statusu. Ten chlápek má vrtulník, koneckonců! Což za trochu toho sexuálního nepohodlí stojí. Podobné pozornosti se ale v nominacích dostává i filmu Jupiter vychází, což je starší a o něco rozespalejší bratříček novějšího Síla se probouzí: bez světelných mečů, zato se záchodovými štětkami osudu (skutečně!).

Nejhorší herec roku 2015

Silná sestava: Je tady Channing Tatum, který v Jupiterse probouzívychází hrál dvoumetrového mimozemšťana se špičatýma ušima, i Jamie Dornan, který hrál v 50 odstínech šedi dvoumetrového milionáře se skříní plnou bicích nástrojů. Největší boj bude zřejmě sveden mezi těmito dvěma behemoty personifikovaného testosteronu; konkurencí by jim mohl být snad jen naopak estrogenový Johnny Depp, který v loňském roce korunoval svou postupku absurdních rolí v dadaistických filmech coby Mortdecai.

Nejhorší herečka roku 2015

Dámy nezůstávají pánům nic dlužny. I kategorii nejhorší herečky vládnou protagonistky snímků, které mají našlápnuto na tu největší kupu prohnilých malin: Dakota Johnson z 50 odstínů šedi se v ringu plném recenzentského bahna popere o Zlatou malinu s Milou Kunis z Jupiter vychází.

Společnost jim bude dělat malinová veteránka Jennifer Lopez (za film The Boy Next Door), představitelka ústřední role v prokazatelně jednom z nejhorších filmů všech dob Láska s rizikem (Gigli). Gwyneth Paltrowová, nominovaná za Mortdecaie, nemá proti téhle silné sestavě moc šancí.

Nejhorší herec a herečka ve vedlejší roli roku 2015

Za skutečnou pozornost stojí v těchto dvou kategoriích hlavně Eddie Redmaine, který podle YouTube kanálu Honest trailers (Upřímné ukázky) podává svou rolí vesmírného záporáka v Jupiter vychází velmi silný argument pro možnost odebrání Oscara herci, který to pokope tak strašně jako Redmaine; málokomu se totiž podařil tak ostrý obrat k temné straně síly jako jemu, když jen rok po oscarové Teorii všeho vletěl po hlavě do něčeho tak obskurního jako je Jupiter vychází.

 

Z hereček ve vedlejší roli by mohla dosáhnout zajímavého úspěchu Rooney Mara (která přitom jako Lisbeth Salanderová v Mužích, kteří nenávidějí ženy získala skoro nadpřirozený status) za roli ve filmu Pan a oscarová Julianne Moore za čarodějnici v Sedmém synovi (která to ale může mít podobně na háku, jako kdysi stejně oscarová Halle Berry za malinovou Kočičí ženu).

Nejhorší režisér roku 2015

A jdeme do finále: navzdory vysokorozpočtovým jménům v téhle kategorii vyčnívá Tom Six, režisér fascinující ódy na tělesnost Lidská stonožka 3. Muž, který dokázal, že dokonce i s filmem o tom, jak někdo přišívá ústní otvory lidských obětí k řitním otvorům dalších lidských obětí, se to dá dotáhnout tak daleko jako s Kmotrem, Pánem prstenů nebo Hvězdnými válkami – totiž k trilogii.

 

V těsném závěsu tu jsou podle očekávání matrixovští bratr a sestra Wachowští za Jupiter vychází a Sam Taylor-Johnsonová za 50 odstínů šedi. Tragické místo tu pak zastává Josh Trank, který má na triku nejhrůznější reboot Fantastické čtyřky a přitom za to velmi pravděpodobně tak úplně nemůže: příběh o tom, jak autorovi bezvadné Kroniky manažerští borci ze studia sfoukli kreativní vizi do záchodu, spláchli to a pak ho to nechali natočit, se bude v Hollywoodu vyprávět asi ještě pár let.

Nejhorší film roku 2015

A bude se vyprávět ještě o něco déle, pokud Fantastická čtyřka promění i svou nominaci na Zlatou malinu za nejhorší film roku. Konkurenci má ale silnou: proti komiksovému filmu, jehož scénář vypadá trochu jako když hodíte půl tuny žvýkaček Hubba Bubba do velkokapacitního mixéru, stojí těžké váhy 50 odstínů šedi, Jupiter vychází i Pixely s Adamem Sandlerem (který se ale nepočítá, protože to je člověk, který už dávno povýšil filmovou mizérii na umělecké dílo – viz třeba takový Malý Nicky: Satan Junior, což je jeden z těch nejkrásnějších a nejprocítěnějších filmů, v nichž se lidé mlátí do obličeje lopatou). Napříč kategoriemi se celou dobu potácí i snímek Paul Blart: Mall Cop 2, který by to mohl také vyhrát a my o něm mluvit nebudeme, protože nechceme být vulgární.

Bonus: Nejhorší filmová kombinace roku 2015

V bonusové kategorii nejhoršího filmového „comba“ si to tělo na tělo a knír na segway rozdá kompletní osazenstvo Fantastické čtyřky (v němž figuruje i sestra Rooney Mara Kate) s kombinací „Johnny Depp a jeho přilepený knír“ v Mortdecaiovi. Z téhle dvojky udělají trojku ústřední dva protagonisté 50 odstínů šedi, pak do toho rozjetého vlaku naskočí i Adam Sandler s červenými botami na podpatku (ve svém druhém želízku v letošním malinovém ohni The Cobbler) a kolem nich bude kroužit na svém segwayi černý kůň letošních nominací Kevin James z filmu-o-kterém-se-nemluví: Paul Blart: Mall Cop 2 – a to buď za své vozítko, nebo za svůj přilepený knír.

Vyhlášení výsledků se odehraje 27. října února (den před udílením Oscarů) a nezůstane stát na kameni kámen. Držíme palce!