Leonardo DiCaprio s tvůrcem filmu Zmrtvýchvstání

Leonardo DiCaprio s tvůrcem filmu Zmrtvýchvstání Zdroj: čtk

Leonardo DiCaprio jako lovec triumfoval, domů si odnesl další globus

Udělování cen Zlatých glóbů je vnímáno jako jistá předzvěst blížících se Oscarů. Televizní a filmové ceny udělují zahraniční novináři, kteří působí v Hollywoodu. Letos jim nejvíce padl do oka výkon Leonarda DiCapria.

Hned první ocenění, které bylo na slavnostním ceremoniálu uděleno, získala trochu překvapivě Kate Winsletová. Putovala k ní soška za vedlejší roli v životopisném snímku Steve Jobs o zakladateli firmy Apple. Stejný snímek dostal i ocenění za nejlepší filmový scénář.

Absolutní hvězdou večera byl Leonardo DiCaprio. Western Zmrtvýchvstání (Revenant), který už míří i do českých kin, byl prohlášen nejlepším filmovým dramatem a DiCaprio si odnesl cenu za svůj herecký výkon. Za ocenění pro nejlepšího herce v hlavní roli si vysloužil od plného sálu ovace vestoje.

Je to jeho třetí Zlatý glóbus, první získal v roce 2005 za herecký výkon ve filmu Letec, v roce 2014 přidal další za snímek Vlk z Wallstreet . Tentokrát si zahrál lovce a průzkumníka Hugha Glasse, který se probíjí divočinou po zradě svých druhů. "Tento film je o přežití, o triumfu lidského ducha, ale ještě více o důvěře," prohlásil DiCaprio se soškou v ruce. Rád by k ní přidal i sošku slavnější, ale dosud se mu Oscaři vyhýbali – což je oblíbeným motivem filmařských vtipů.

Příběh astronauta, který během své mise na Mars na planetě uvízne, je sci-fi počinem z dílny Ridleyho Scotta. Právě ten do snímku Marťan obsadil jako hlavní postavu herce Matta Damona. Zlatý glóbus za herecké ztvárnění, který Damonovi večer přistál, mu jen potvrdil jeho správné rozhodnutí. Jeho výkon byl nicméně oceněn v kategorii filmového muzikálu a komedie, čemuž se upřímně podivili i sami tvůrci.

Z dalších oceněných je na seznamu například klasik proslulých skřípavých zvuků spaghetti westernů, skladatel Ennio Morricone, který ve svém řemesle stále umí. Oceněn byl za hudbu ke snímku Osm hrozných Quentina Tarantina.

Cenu za nejlepší herečku v hlavní roli získala Brie Larsonová za snímek Room, který je zajímavý tím, že se odehrává v jediné místnosti: matku s dítětem v ní drží únosce, a ona se přesto synovi snaží zajistit normální dětství. Další ceny si odnesly Jennifer Lawrence za snímek Joy a za nejlepší animovaný film ocenili novináři V hlavě. Za vedlejší roli ve filmu Creed si poprvé na trofej sáhla i zaskočená legenda Sylvester Stallone. Oceněna byla i Lady Gaga za roli v American Horror Story: Hotel, a její účast na ceremonii zahltila Twitter.

I když letošní slavnostní ceremonie probíhala za přísných bezpečnostních podmínek, náladě to v nejmenším neubralo. Moderátor a komik Ricky Gervais atmosféru pročesal svými ostrými nevybíravými vtipy a mezi jinými si neodpustil ani glosy na adresu prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.