Petr Kramný

Petr Kramný Zdroj: archiv Blesku

Byla to elektřina: Kramný dostal 28 let za vraždu manželky a dcery

Sedmatřicetiletého Petra Kramného z Karviné potrestal Krajský soud v Ostravě 28 lety vězení za vraždu. Senát ho uznal vinným, že v červenci 2013 během dovolené v Egyptě zabil elektrickým proudem svou šestatřicetiletou manželku a osmiletou dceru.

Kramný také musí podle soudu zaplatit příbuzným své manželky celkem osm milionů korun. Vrah od počátku vinu popíral, tvrdil, že celá rodina měla žaludeční problémy. Obhájkyně Jana Rejžková žádala, aby jejího klienta soud viny zprostil. Kramný už je téměř dva roky ve vazbě.

Případ byl podle soudkyně Renaty Gilové specifický. "Místo činu nebylo na území ČR. Technici a kriminalisté neměli možnost prohlédnout místo činu a soudní lékaři neměli šanci provést prvotní pitvu. Přesto je senát přesvědčen, že se shromáždilo dostatek důkazů, aby mohl rozhodnout," řekla. Důkazy podle ní tvoří ucelený řetěz, jehož články na sebe navazují a podporují se. Není podle soudkyně proto pochyb o vině. Připustila, že chybí přímé důkazy. "Nic to nemění na závěru soudu. Není to ani nic neobvyklého. Není to první ani poslední případ, kdy je někdo usvědčen na základě nepřímých důkazů."

Matka a dcera byly nalezeny mrtvé v hotelovém pokoji. Podle egyptských úřadů zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Žádný jed ale tamní experti neobjevili. Egyptská policie nikoho neobvinila a Kramný se po třech měsících mohl vrátit do České republiky.

Těla však po převozu do Česka pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. V únoru 2014 proto policie Kramného obvinila a soud ho poslal do vazby. Podle oponentního znaleckého posudku, který si nechala vypracovat obhajoba, však nejpravděpodobnější příčinou smrti byla otrava. Soud si proto nechal vypracovat revizní posudek. Ten jako příčinu smrti určil jednoznačně zásah elektrickým proudem. Žalobce pro Kramného žádal výjimečný trest 30 let vězení.