Silvestrovské oslavy v Kolíně nad Rýnem

Silvestrovské oslavy v Kolíně nad Rýnem Zdroj: profimedia

Sluníčkáři v uniformě: Kryla německá policie silvestrovské sexuální výtržnosti Arabů?

Během silvestrovských oslav v Kolíně na Rýnem byly sexuálně napadeny desítky žen. Na sociálních médiích vyvolala obrovskou bouři informace, že se policie údajně snažila zamlčovat arabský původ útočníků.

Na policii přišlo asi 60 stížností poté, co na místní hostině zaútočila brutálním způsobem asi tisícovka mužů, řekl šéf policie Wolfgang Albers. Podle něj se asi třetina stížností týkala sexuálního napadení. Část podle popisu odpovídala znásilnění. Skupina, která útoky provedla, byla podle něj patrně z většiny původem se severní Afriky a arabského světa.

Asi 500 mužů mezi 15–35 lety se shromáždilo u hlavního vlakového nádraží a do masy lidí, slavící příchod nového roku, házeli petardy. Mohlo se jednat o rozptýlení pozornosti před tím, než se pustili do žen.

Policie se údajně snažila situaci zvládnout, ale připouští, že akce příliš efektivní nebyla. V neděli zatkla pět mužů obviněných z okrádání cestujících, jestli jsou ale napojeni na předchozí zločin, jisté není.

To, že se ale o celém příběhu začalo hovořit až v pondělí, zvedlo vlnu odezvy na sociálních sítích. Lidé spustili lavinu obvinění směřující na média, která se podle nich zapojila do krytí národnosti zločinců. Jeden z komentátorů zmiňuje „cenzuru sdělovacích prostředků“, další mluví o zamlčení případu ve veřejnoprávním vysílání. Jiní varují, že hlavní nápor nenávisti slíznou obecně uprchlíci.

Steffan Bilger, člen německé vládní strany CDU Angely Merkelové, si již také pospíšil s vyjádřením: „Takhle to nejde! Je naléhavě zapotřebí: snížit příliv, zabezpečit hranice, zintenzivnit deportace a smysluplnou spravedlnost,“ píše ve svém tweetu.

 Anabel Schunke, která píše pro německý Huffington Post, zase obvinila policii ze zatajování podrobností o podezřelých. „Jak daleko můžete v mediálním utajení zajít z důvodu úvah o sociální mír v zemi? A vyžaduje zabezpečení tohoto míru skutečně mlčet o věcech, které stejně vyjdou najevo dříve nebo později prostřednictvím sociálních sítí?“ A přijde ji podivné, že se žádné podrobnosti o vzhledu podezřelých nedostaly ven, i když policie hledala svědky událostí. Podle Schunke policie některé detaily prostě vypustila, protože se bála spojování zločinců s uprchlíky.

Událost trochu připomíná případy hromadných sexuálních útoků, které se konaly v severní Africe během arabského jara při protestech mezi léty 2011 a 2013. Pointou Schunkové je obava, že se tolik lidí stěhuje do Německa z „patriarchálních, muslimských společenství“.