Jen další ráno v roce 2026.

Jen další ráno v roce 2026. Zdroj: Profimedia.cz

Běžný den v práci v roce 2019. (Blade Runner)
Na transfer tělesných tekutin jí moc neužije. (Demolition Man)
"Volná ruka trhu, říkáte?" (Avatar)
3
Fotogalerie

Časová osa budoucnosti: V roce 2016 se ještě nic nestane, ale pak to začne lítat

Připravte se na budoucnost; u příležitosti posledního dne roku 2015 vám nabízíme přehlednou časovou osu několika zásadních událostí, které svět (podle filmových sci-fi) čekají v následujících letech (až do roku 2154, kdy na Reflex.cz přineseme časovou osu pro další roky).

Premisa pro následující rok je optimistická. Za sebou máme rok 2015, do kterého se podíval film Návrat do budoucnosti 2 z roku 1989 - a se skutečností se minul jen v několika detailech. Server Business Insider dal dohromady seznam věcí, které Návrat do budoucnosti 2 trefil na jedničku; nechybí mezi nimi například:

- počítačové / konzolové hry, ke kterým nepotřebujete držet v ruce ovladač

- scanování otisků prstů v běžném domácím provozu

- technologie ovládané hlasem (jen to ještě nebyla Siri, ale Ronald Reagan)

- zpravodajské záběry z létajících dronů

- videokonference á la Skype

Tudíž nebude od věci učinit přehled věcí budoucích z několika dalších snímků:

 

2017: Česko hledá Supergladiátora

Televizní reality shows narostou do ještě větší dramatičnosti a ještě větších nervů, než když o finále v poslední Superstar soutěžila Emma Drobná. Film Running Man (1987) podle stejnojmenné knížky Stephena Kinga předestřel budoucnost, v níž si lid krátí čas zábavou, která je vyřazovací v pravém slova smyslu: nejde v ní o to, kdo nejpěkněji zpívá, ale kdo přežije; jako jediný. Ve filmu to byl samozřejmě Arnold Schwarzenegger, ale za tři roky to můžete být třeba vy.


2019: Radši se odstěhujte... na Mars

Ve filmu Blade Runner (1982) v budoucnosti víceméně nonstop prší, ulicemi depresivních měst se potácí vyhořelé lidské trosky a některé z nich ani nejsou lidmi, ale syntetickými replikanty. Jediná naděje pro nějaký lepší život se nachází v mimozemské kolonii na Marsu, jak hlásají reklamy na obřích vzducholodích, které plují smogem nad střechami domů, poplakanými deštěm.

Běžný den v práci v roce 2019. (Blade Runner)Běžný den v práci v roce 2019. (Blade Runner)|Profimedia.cz

2022: Přelidněná Zeměkoule

Podle mnohých (například podle přírodovědce Davida Attenborougha) je na Zemi moc lidí už dnes; to ale pořád ještě není nic proti brutálnímu přelidnění, které planetu čeká v roce 2022. Film Soylent Green (1973) představuje Zemi, na které už opravdu není k hnutí a vychází z vize knihy Místo, místo, více místa! Harryho Harrisona. Tři lidé v jedné garsonce, to bude ještě luxus.

 

2026: Dětská hřiště zejí prázdnotou

Snímek Potomci lidí (2006) podle románu Země prázdných domů P. D. Jamesové předestřel budoucnost, v níž se na Zemi už mnoho dlouhých let nenarodilo žádné dítě. Populace stárne ještě o trochu radikálněji, než stárne populace dnešní Evropy, všichni jsou šediví, nosí utahané kabáty, útočí na ně teroristi (viz titulní obrázek) a záchrana světa se bude odehrávat na úrovni ryze osobní odvahy.

2028: Prosinec dvanáct měsíců v roce

Pode filmu Dvanáct opic (1995) bude mít Země v tomto roce už dávno po apokalypse. Nepěkný virus pobil většinu lidské populace a ti zbylí, co přežívají v podzemí (z nějakého důvodu věčně zasněženého) světa, pořádají výpravy do minulosti, aby to tam nějak vybrali.

 

2032: Politická korektnost vládne světem

Tento rok už to na Zeměkouli nebude žádná legrace. Budoucnost ve filmu Demolition Man (1993) se odehrává v době, kdy je celá společnost nádherně harmonická, slušná a korektní. Dohlíží na to policejní stát, a to například prostřednictvím zařízení pro kontrolu morálního slovního kodexu. A sex je fuj! V roce 2032 se mu s opovržením říká „transfer tělesných tekutin“.

Na transfer tělesných tekutin jí moc neužije. (Demolition Man)Na transfer tělesných tekutin jí moc neužije. (Demolition Man)|Profimedia.cz

 

2063: Vzhůru ke hvězdám

Vypadá to ale, že přes všechna tahle úskalí se lidstvo nějak přenese. Podle filmu Star Trek: První kontakt (1996) to bude právě rok 2063, kdy se lidstvo zkontaktuje s první mimozemskou civilizací (konkrétně to budou Vulkánci) a také bude létat mezi hvězdami v kosmické lodi Enterprise.

2122: Nečekaná návštěva

Těžařská kosmická loď Nostromo zachycuje v hlubokém vesmíru nouzový signál, její posádka se probouzí z hibernace a vydává se na záchrannou misi. Je to daleko od Země, takže se nás to zatím netýká, ale je fajn, že si i v tak vzdálené budoucnosti lidé udržují solidárnost. Vetřelec (1979).

 

2154: Prolomení těžebních limitů na planetě Pandora

Protože v roce 2154 už vytěžíme ze Zeměkoule úplně všechno a odkopneme ji do vakua jak ohryzek okousaného jablka, budou muset podle filmu Avatar (2009) naše korporace expandovat do vesmíru, aby tam vytěžily duši z dalších planet. K jejich smůle to bude Pandora, obývaná modrými new age mimozemšťany, kteří si do své domoviny jen tak vrtat nenechají a skončí to samozřejmě meziplanetárním konfliktem.

"Volná ruka trhu, říkáte?" (Avatar)"Volná ruka trhu, říkáte?" (Avatar)|Profimedia.cz

Tak všechno nejlepší do budoucnosti!