Těžební společnost New World Resources (NWR) zahájila prodej černouhelné firmy OKD a své polské divize NWR Karbonia.

Těžební společnost New World Resources (NWR) zahájila prodej černouhelné firmy OKD a své polské divize NWR Karbonia. Zdroj: ČTK

Vláda: Ztrátové horníky nezaplatíme. Jsou na to fondy EU

Vláda chce na řešení budoucnosti pracovníků těžební společnosti OKD získat peníze z evropského globalizačního fondu (EGF). Česko by je využilo na podporu propouštěných, jejich rekvalifikace a nalezení nového zaměstnání, oznámili po jednány s odboráři ministryně práce Michaela Marksová a ministr průmyslu Jan Mládek (oba ČSSD). Prioritou je podle nich ale zachování co nejvíce pracovních míst v dole.

Společnost New World Resources (NWR), která vlastní OKD, navrhla uzavření dolu Paskov už na konci příštího roku. Za pokračování těžby požaduje údajně čtyři miliardy korun. Vláda i tripartita to odmítly. Druhou variantou byl převod dolu na stát. V OKD a u dodavatelů pracuje podle Mládka na 13.000 lidí.

"Pro nás je naprostou prioritou zachovat pracovní místa v dole jako takovém, a pokud to nebude možné, tak se maximálně snažit, aby lidé, kteří ještě nemohou do předčasného důchodu, našli zaměstnání jinde," uvedla Marksová.

Podle Mládka ministerstvo práce požádá o peníze z globalizačního fondu. Marksová řekla, že se fond využívá v případě, když o práci v krátké době přijde víc než 500 lidí. Česko z něj čerpalo zatím jen jednou - na pomoc několika stovkám bývalých pracovníků společnosti Unilever ČR z uzavřené továrny v Nelahozevsi na Mělnicku.

"Jsou to finanční prostředky, které nejdou firmě, ale jdou přímo na podporu propuštěných lidí, na jejich rekvalifikace, na podporu jejich dalšího zaměstnání," uvedla Marksová. Ministerstvo průmyslu podle svého šéfa bude rozvíjet nové průmyslové zóny.

Využití fondu navrhovali už před dvěma lety na tripartitě zástupci zaměstnavatelů. Možnost posuzovala loni v únoru i speciální pracovní komise.