Nesměli chybět ikoničtí stormtroopeři.

Nesměli chybět ikoničtí stormtroopeři. Zdroj: ČTK/APInvision/Jordan Strauss

Hlavní kočka filmu, Daisy Ridleyová jako dobrodružka Rey.
Luke Skywalker, totiž Mark Hamill, pořád čaruje.
V kině jménem Chinese Theatre čekal na VIP hosty nejen tradiční červený koberec...
Fanoušci Star Wars nejsou rasisti, ale... černoch jako stormtrooper? Hraje ho John Boyega.
Harrisonu Fordovi jako Hanu Solovi zůstal šibalský úsměv.
8
Fotogalerie

VIP premiéra Star Wars: Kdo kouzlil a kdo byl okouzlující? Podívejte se

V Los Angeles měl v pondělí večer světovou premiéru dlouho očekávaný sedmý díl kultovní ságy Hvězdné války. Červený koberec zastřešený obřím bílým stanem lemovali stormtroopeři, tedy příslušníci úderné pěchoty Galaktického impéria, a neonová světla připomínající světelné meče. VIP premiéra snímku StarWars: Síla se probouzí se konala za přísných bezpečnostních opatření.

Bezpečnostní opatření byla podle světových médií dokonce přísnější než na Oscarech, nasazeny byly stovky policistů, všudypřítomné byly detektory kovů. Oblast okolo kin je už několik dní uzavřená.

Ačkoli na zápletku snímku platí mediální embargo, na sociální síti Twitter se objevily první krátké recenze. "Buďte v klidu, StarWars: Síla se probouzí jsou stoprocentní Hvězdné války," napsal Adam Vary, filmový reportér serveru Buzzfeed. "Příběh, postavy, scéna, humor - fanoušci Hvězdných válek, to je film, jaký hledáte," napsala jeho kolegyně z Los Angeles Times Rebecca Keeganová.

Zhruba 150 fanoušků, kteří tábořili ve frontě na lístky na páteční americkou veřejnou premiéru, se podle BBC dočkalo překvapení, když je produkční všechny pozvali na světovou premiéru do jednoho z kin.