Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ČTK

Miroslav Kalousek se stal novým předsedou TOP 09

Miroslav Kalousek byl dnes zvolen novým předsedou TOP 09. V tajné volbě získal dopoledne hlasy 148 delegátů stranického sněmu ze 171, tedy podporu 86,5 procenta. Kalousek byl jediným kandidátem na nového stranického lídra. Nahradí Karla Schwarzenberga, který se rozhodl odstoupit kvůli vysokému věku a zdraví. Schwarzenberg Kalouska doporučil jako svého nástupce. Po zvolení Kalousek podpořil do volby prvního místopředsedy poslance Marka Ženíška.

Kalousek delegátům poděkoval za silný mandát. "Jak silný je, tak silný je to závazek a tak silná je to odpovědnost," uvedl. Současně poděkoval Schwarzenbergovi, který se stal čestným předsedou TOP 09. "Pro nás vždy bude nezpochybnitelnou mravní autoritou," konstatoval. Oba politici dostali za velkého potlesku kytice.

Schwarzenberg po zvolení Kalouska podotkl, že na rozdíl od jiných končících předsedů on chce se stranou dál spolupracovat. "S radostí jsem předal Mirku Kalouskovi předsednictví strany. Doufám, že tím nastolíme novou tradici v české politice, že bývalý předseda není zlostný dědek, který pronásleduje a mstí se na těch, kteří převzali stranu po něm," prohlásil.

Úlohou Schwarzenberga, který je od soboty čestným předsedou, je například zabývat se zahraniční politikou. Dnes zopakoval, že pokud mu to zdraví umožní bude se podílet na volebních kampaních TOP 09 pro krajské a senátní volby. Nevyloučil ani kandidaturu do Sněmovny v roce 2017. V minulosti mluvil o tom, že by chtěl vést pražskou kandidátku strany.

První prosbou, kterou Kalousek vyslovil směrem k jednacímu sálu, byla žádost o podporu Ženíška. Ten jako jediný kandidoval do funkce prvního místopředsedy a byl zvolen sedmdesátiprocentní většinou.

V padesátiminutovém volebním projevu Kalousek zdůraznil, že Česko čelí bezprecedentnímu útoku na svobodnou společnost. Je podle něj třeba zabránit oligarchizaci společnosti a vládě "jediného osvíceného generálního ředitele" obklopeného polistopadovými rozvědčíky, tedy vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Varoval také před rostoucími imperiálními ambicemi Moskvy. Pomoci podle něj může aktivní přístup a směřování země k "tvrdému jádru EU". Voličům chce Kalousek nabídnout kapitalismus pro střední třídy.