Tomáš Ortel

Tomáš Ortel Zdroj: ČTK

Ortel má Slavíka. Co na to ministr spravedlnosti Pelikán?

Blok proti islámu odcizil vzpomínkovou akci studentů. Aby toho nebylo málo, druhé místo v soutěži Český Slavík od našich openminded, demokraticky uvažujících a humanisticky orientovaných občanů dostal Ortel.

Když Martin Konvička zažil sedmnáctého listopadu své hvězdné chvilky po boku prezidenta na Albertově, napsal ministr spravedlnosti Pelikán na svůj Twitter: „Par. 356 TZ:  Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému (...) náboženství (...) bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.“ O den později byl Konvička obviněn z šíření nenávisti. Trestní oznámení na něj za jeho facebookové zvratky podala jablonecká státní zástupkyně.

V sobotu večer získala druhé místo ve Slavíku skupina Ortel. Nechci se pouštět do debaty, jestli jsou to náckové, nebo ne, zda jejich frontman Tomáš Ortel je nácek, exnácek, nebo nacionalista, ani vyslovovat své osobní, sionismem podbarvené soudy. Nechť promluví Ortel sám. Jeho texty podle serveru karaoketexty.cz:

Cizinec: Tak si k větvím zaskočím pro cigaret pár kousek vedle jehněčím voní kebaby stán. Černoch mi pak za rohem slevu vnucuje v bordelu kde asiatka gatě stahuje. Moji drazí přátelé zvědavě se ptám. Kolik barev na těle ještě nepotkám! Kde se berou odkud jsou? A kam spěje má zem? V Čechách jsem se narodil ale jsem tu cizincem.

Mešita: Cítím se podveden když ti co vedou zem diskutovat chtěj s arabským vrahem. Tam kde trhavinou pravdu určujou tam roste černej květ s názvem Mohamed.

Problém: Zakážeme diskuze a přejmenujem jejich kmen na úřadech jednat s Romem nikoliv už s cikánem tímhle veršem dostal povel policejní aparát ukončete produkci já z megafonu slyším řvát. Možná už si nezazpívám nedokončím myšlenku zastaví mě zavřou v cele řeknou mi jen holenku kdybys hubu neotvíral nebyl bys na kolenou a nedřepěl v kriminále kde už Čech je menšinou.

Sviním: Hodiny chci posunout a ukončit váš čas na trojzubec nabodnout a ať vás vezme ďas v očích máte žiletky a na jazyku jed mezi sebou zápletky a kolem huby med.

(Tato výzva k násilí není směřována na minoritu, ale k politikům).

Když se na věc podíváme analyticky, nacházíme jistý nesoulad. Nedávno byl osvobozen rapper Řezník s tím, že jeho výrok mlít Romy do uheráku je hrubý humor.

Nato byl obviněn Konvička za výrok o mletí muslimů do masokostní moučky. A nyní vyhrává Ortel, interpret písní vyzývajících k nabodávání na vidle, hanobící proroka Mohameda.

Jak se zachová státní moc, aby udržela alespoň trochu dojem, že měří všem stejně? Obviní Ortel za ten „černý květ Mohamed“, pro šíření náboženské nenávisti, nebo smí zpěvák říkat víc než entomolog?