Zdroj: Reuters/EPA/KCNA

KLDR na atomovku má, na jídlo pro oficiální návštěvy už ne

KLDR je stále na čele pokroku. Teď přišli severokorejští komunisté na to, že pokud si pozvou hosty na své megaoslavy, tak si to hosté taky sami zaplatí. Jde o 70. výročí založení vládnoucí komunistické strany. Přijede dost zahraničních činitelů, ti si ale pobyt musejí zaplatit sami. Částka byla stanovena na 70 eur za den, což má pokrýt náklady na ubytování, přepravu po městě a jídlo.

ČTK píše: "Jihokorejský vládní činitel, který si nepřál být jmenován, k tomu dodal: 'Kim Čong-un chce velkolepou podívanou v podobném rozsahu jako v roce 2012, ale peníze už došly a severokorejští obchodní zástupci a diplomaté v zahraničí letos odvedli špatnou práci při snaze zajistit zemi nutně potřebnou tvrdou měnu. V této situaci se zjevně rozhodli, že jedinou možností je pokusit se vybrat peníze od pozvaných hostů.'

Režim Kim Čong-una provedl 10. října velkolepou sérii akcí včetně ohromné přehlídky, kvůli které zmobilizoval také 30 000 vojáků, kteří pochodovali po Kim Ir-senově náměstí. Byla to prý největší přehlídka v dějinách země.

Vůdce Kim Čong-un v projevu prohlásil, že jeho země je připravena na jakoukoli válku, kterou povedou Spojené státy.

"Revoluční výzbroj strany znamená, že jsme připraveni vést jakoukoli válku, kterou vyprovokují američtí imperialisté," prohlásil. "Naše revoluční síly jsou připraveny chránit náš lid a modré nebe nad naší vlastí," uvedl Kim. KLDR se prý stala "nedobytnou pevností" a "globální vojenskou velmocí".

KLDR před oslavami avizovala, že by mohla vypustit raketu dlouhého doletu s družicí, ale nebylo z toho nic. Spíše satelity objevily pohyb v prostoru severokorejské jaderné střelnice.

Země podnikla zatím tři jaderné testy, a to v říjnu 2006, v květnu 2009 a pak v únoru 2013. Nyní hrozí čtvrtou zkouškou jaderné zbraně.

Nebezpeční skutečně jsou

Je to skutečná hrozba? Kimova prohlášení jsou poněkud nabubřelá. Každý ví, že kdyby Spojené státy - nebo jiná západní velmoc, která má jaderné zbraně - chtěly, tak s komunistickou Koreou skoncují asi tak za hodinu. Kim ale dobře ví, že demokratické země si nemohou jen tak vyhlazovat cizí obyvatel po milionech a tak sází na vydírání. "My budeme páchat méně zločinů a vy dodáte potraviny." Zatím mu to docela vychází.

Hlavní obavy se týkají toho, co by režim ve smrtelné křeči mohl provést Jižní Koreji. Stejně tak vojenští analytici moc nevěří tomu, že by se severokorejcům povedlo zmenšit jadernou bombu tak, aby se dala použít jako raketová hlavice. Na tom ale tolik nezáleží. Místo jaderné bomby je možné v mezikontinentální či jiné střele použít špinavou bombu, která místo dopadu kontaminuje radioaktivitou, nebo použít biologické či chemické zbraně.

U lidí, jako je severokorejské vedení, nemůžeme mluvit o stejné racionalitě, jakou mají normální lidé. Můžeme se docela dobře obávat toho, že ti, kdo se nechávají uctívat jako božstva, sáhnou i k šíleným činům. Měli jsme takové i na Západě, tak proč se jich nedočkat v Severní Koreji. Plánů na protiraketovou obranu se ale dvě třetiny našich občanů účastnit nechtěly, protože se cítí lépe bez ochrany než s ní. Co naděláme, proti pocitům se nedá bojovat.