Vlajka Sovětského svazu

Vlajka Sovětského svazu Zdroj: čtk

Ruský aktivista v Moskvě k výročí srpna 1968 spálil vlajku SSSR

Ruský aktivista v pátek před českou ambasádou v Moskvě u příležitosti 47. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy spálil sovětskou vlajku. Vydal také prohlášení, ve kterém uvedl, že současné ruské vedení opět začalo události z 21. srpna 1968 ospravedlňovat. Informoval o tom Český rozhlas.

Rus během své manifestace držel ceduli s nápisem Promiňte za 1968, text byl v ruštině a češtině. Před policistou, který se ho pokusil zadržet, utekl.

Protest proti invazi do Československa, kterou vedla sovětská vojska, se v Moskvě poprvé konal již 25. srpna 1968. Na Rudém náměstí se tehdy sešlo osm lidí, které média i historici nazývají osmi statečnými.

Před dvěma lety ruská policie na Rudém náměstí zadržela deset lidí, kteří si připomínali 45. výročí vpádu. Mezi zadrženými byl i bratranec Vadima Deloneho, který patří ke zmíněným osmi statečným.

Ruská televize letos odvysílala dokument, podle kterého byla invaze Varšavské smlouvy zákrokem proti chystanému převratu, který mělo na svědomí NATO a bývalí esesáci a fašisté. Snímek vyvolal mohutnou kritiku ze strany českých a slovenských odborníků i politiků. Prezident Miloš Zeman uvedl, že ruská televize v dokumentu lže.