Krevní testy napoví, zda máte sebevražedné sklony

Krevní testy napoví, zda máte sebevražedné sklony Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Krevní test předpoví, jestli máte sebevražedné sklony

Výzkumníci mají v dnešní době mnohem sofistikovanější porozumění duševnímu zdraví než v minulosti a mnoho z nich se pokouší toto porozumění dostat ještě na vyšší rovinu. Jde o to, abychom byli schopni předvídat lidské jednání. 

Ačkoliv tato představa může někoho děsit, mnoho odborníků na duševní zdraví vidí v nástrojích umožňujících předpověď způsob, jak zasáhnout s léčbou dříve, než třeba pacient skončí sebevraždou. Referuje o tom Alexandra Ossola na serveru Popular Sciencce.

Vědci z Indiana University vyvinuli test, který detekuje specifické biologické známky v krvi pacienta, které určí, zda muž či žena jsou v ohrožení kvůli sebevražedným sklonům. Vyplývá to ze studie zveřejněné počátkem týdne v časopise Molecular Psychiatry.

Máte sebevražedné sklony

Každý rok více než 40 000 Američanů spáchá sebevraždu. Potenciálně lze předejít tragédii, píší autoři studie. I když už byla diagnostikována duševní choroba, je opravdu těžké říci, jestli sebevražedné sklony nakonec také povedou k sebevraždě. Výzkumníci chtějí najít biologické indikátory a také ty, které jsou nahlášeny samotnými pacienty. Takto je potom možné říci pacientům, že mají vyšší riziko sebevraždy, i když o tom třeba sami nevědí.

Výzkumníci analyzovali příznaky na 217 mužských pacientech, u kterých byla stanovena diagnóza řady duševních poruch. Přitom zvláštní pozornost věnovali 37 účastníkům, kteří během zkoumání postoupili z nižšího do vyššího stadia sebevražedných myšlenek. Jakmile identifikovali známky, které nejvíce svědčily o sebevražedných sklonech, vědci spolupracovali s úřadem místního koronera, a získali vzorky krve 26 mužů, kteří spáchali sebevraždu. Krevní test byl přesný na 92 procent. Kromě toho vytvořili dotazník ve formě aplikace, která by ve spojení s biologickým zkoumáním mohla dát ještě přesnější předpovědi rizika sebevražedného chování, říká autor studie Alexander Niculescu v tiskovém prohlášení.

Ještě to bude trvat

Studie má některá důležitá omezení. Krevní testy byly provedeny pouze na mužích. Výzkumníci už začali s podobnou prací na ženách a tvrdí, že počáteční výsledky jsou slibné. Testy byly také dělány pouze u lidí, kteří už byli diagnostikování kvůli duševní nemoci a nejsou žádná data o tom, jak by to fungovalo lidí, kteří ještě diagnostikování nebyli. Vzhledem k tomu tento "antisebevražedný krevní test" ještě není připraven pro širokou veřejnost, ale může se tak stát během několika příštích let.