Súdánský uprchlík dokázal projít tunelem pod Lamanšským průlivem - ilustrační foto

Súdánský uprchlík dokázal projít tunelem pod Lamanšským průlivem - ilustrační foto Zdroj: ČTK

Uprchlík prošel celý tunel pod La Manchem, chytli ho kilometr před cílem

Súdánský migrant dokázal pěšky projít z Francie do Británie železničním tunelem pod Lamanšským průlivem. Obešel stráže, přelezl několik plotů a vyhnul se stovkám bezpečnostních kamer, než ho v úterý těsně před cílem cesty zadržela britská policie. Informuje o tom na svém webu list Daily Mail.


Francouzské úřady přísně střeží u Calais přístup k trati vedoucí pod Lamanšským průlivem kvůli množství pokusů mnoha tisíců běženců dostat se do Británie ilegálně tunelem, zejména proniknutím do vlaků nebo do kamionů přepravovaných po železnici. Proto se Súdánec Abdal Rahmán Haún rozhodl, že to zkusí "po svých" nehledě na nebezpečí.

Podle listu Daily Mail na cestu vyrazil v úterý ráno, přelezl čtyři ploty, vyhnul se objektivům čtyř set bezpečnostních kamer a pak pěšky urazil v temnotě téměř 50 kilometrů. O 11 hodin později ho britská policie zatkla až teprve necelý kilometr před výjezdem z tunelu u Folkestonu. Jeho přítomnost v tunelu byla zaznamenána, když byl už zhruba v polovině cesty.

Téměř úspěšný počin čtyřicetiletého muže vyvolal velké znepokojení britských úřadů. Doposud se totiž předpokládalo, že něco takového prakticky není možné. Společnost Eurotunnel, která trať provozuje, již dříve upozornila, že kdo se o to pokusí, téměř jistě zemře. Smrtelné nebezpečí představují vlaky projíždějící velkou rychlostí (až 160 kilometrů v hodině) a vysoké napětí v elektrickém vedení.

„Teď zjišťujeme, jak se mu podařilo vyhnout se všem nejrůznějším úrovním zabezpečení," řekl podle britského deníku mluvčí Eurotunnelu.

Podle britských kometátorů Harúnův případ ukázal na daleko větší nebezpečí. Kdyby totiž bezpečnostní opatření nepřekonal uprchlík, ale terorista, mohl by způsobit obrovskou katastrofu a na dlouhou dobu ochromit nejdůležitější britské dopravní spojení.