Kurzarbeit

Kurzarbeit Zdroj: Profimedia

ANDREA HOLOPOVÁ: Poslanci schválili „kurzarbeit“ – dotace pro jedny na úkor ostatních

Sněmovna schválila zákon o zaměstnanosti, který umožní vládě dotovat pracovní místa po německém vzoru. Firma před krachem bude moci požádat o dotaci, když se zaváže zaměstnance nepropustit. Jenže takový zákon podpoří umělou zaměstnanost, neefektivnost a provázanost státu a velkých korporací.

Firma, které klesne odbyt, bude moci vládu požádat o podporu. Ta má činit 20 procent průměrných mezd. Podmínkou bude, že se firma zaváže nepropustit zaměstnance pro nadbytečnost a zaměstná je dočasně na částečný úvazek – proto „kurzarbeit“.

Návrh byl schválen velkou většinou poslanců vládní koalice a komunistů.

Dotování firem ze státního rozpočtu je vždy na úkor ostatních daňových poplatníků. Je to ekonomicky neefektivní – dusí ty společnosti, které si na sebe vydělávají samy a podporuje ty, které by jinak zbankrotovaly.

Lze si sotva představit, že by vláda projednávala žádosti malých firem, půjde spíš na ruku těm velkým. Zákon tak zvýší propojení korporací se státem a vytvoří nový prostor pro korupci – politici, kteří korporaci prosadí výhody budou moci být velkou firmou odměněni.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen, pro Reflex.cz uvedl: „V případě, že je útlumem zasažena pouze část ekonomiky či jen některá odvětví, je kurzarbeit potenciálně škodlivý a nespravedlivý. To, zda jej daná firma může aplikovat, a získat tak na trhu výhodu na úkor jiných, totiž bude posuzovat úřednický aparát, podléhající, jak víme, lobbistickým nebo i korupčním tlakům.“

Vicepremiér Andrej Babiš to ostatně řekl před volbami docela jasně: „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl.“ Tato vláda je jasně zaujatá proti živnostníkům a malým firmám. Zatímco těm malým zavádí elektronické evidence a nové a nové výkazy a sankce, velké dostávají daňové prázdniny a dotace.

Výhody pro jedny na úkor druhých přibývá a jednou bude potřeba udělat zásadní nápravu. Odstranit výhody a snížit daně pro všechny.