Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Ani v květnu nevybírá Babiš více daní, a to přesto, že česká ekonomika roste

Ministerstvo financí zveřejnilo přehled plnění státního rozpočtu za prvních pět měsíců letošního roku. Na daních stát vybral méně než za stejné období loňského roku a výdaje byly naopak vyšší. A to přesto, že ekonomika podle Českého statistického úřadu za první čtvrtletí vzrostla meziročně o 4,2 procenta.

Výdaje státu byly za prvních pět měsíců 505 miliard korun, o 20 miliard vyšší než loni. Příjmy dosáhly 483 miliard korun, jen o šest miliard více než loni. Státní rozpočet tak v květnu skončil v deficitu 22 miliard korun, zatímco loni v květnu skončil rozpočet schodkem 10 miliard korun.

Daňové příjmy byly přitom nižší než v předchozím roce. Na DPH se vybralo o sedm miliard méně než za prvních pět měsíců loni. O sedm miliard méně se také vybralo na spotřebních daních z cigaret. Výnos daně z příjmu se nezměnil. Celkový příjem rozpočtu je vyšší jen díky dotacím z EU.

Nízký výběr daní je na pováženou zejména vzhledem k oznámeným číslům o rostoucí ekonomice. Český statistický úřad zveřejnil údaj, podle něhož reálný hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí letošního roku oproti loňsku vzrostl o 4,2 procenta. Vyšší HDP by se totiž měl normálně odrazit automaticky i ve vyšším daňovém výběru.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen, k tomu pro Reflex.cz uvádí: „Růst české ekonomiky byl v prvním čtvrtletí poměrně citelný a po přihlédnutí k tomu lze říci, že rozpočtové plnění a výběr daní mohly být (nejen) v prvním kvartále přece jenom na lepší úrovni, než zatím jsou. Současná úroveň růstu by se zkrátka měla zřetelněji odrážet v daňovém výběru, zvláště proto, že ze zlepšení daňového výběru učinily vládní strany klíčové předvolební téma a vytkly se je jako svůj zásadní programový cíl.“

Tak jako v předchozích měsících roku můžeme říci, že se vládě příliš nedaří vybírat daně. V květnu je nízký výběr daní více zarážející, když od statistického úřadu víme, že ekonomika rostla.