Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Babiš ustupuje: Vzít si účtenku nebude povinné a přibude i sleva na dani 5 tisíc korun

Ministerstvo financí zapracovalo do návrhu zákona o elektronické evidenci tržeb některé připomínky od dalších státních institucí. Ze zákona zmizí povinnost pro zákazníky převzít účtenku a podnikatelé si budou moci náklady na zřízení systému elektronické evidence odečíst z daní.

 

V rámci připomínkového řízení ministerstvo financí zapracovalo některé připomínky a zákon tak půjde na vládu mírně pozměněný oproti původní verzi.

Na návrh Svazu měst a obcí se ze zákona vypustí kontroverzní ustanovení o tom, že zákazníci mají povinnost převzít v obchodě účtenku. Svaz kromě jiného ministerstvu napsal: „Každý spotřebitel je svéprávná osoba, která by se svobodně měla rozhodnout o tom, jestli si chce nebo nechce vzít a uchovat účtenku ať už pro účely účtenkové loterie nebo dalších účelů. Explicitní povinnost převzetí účtenky je příliš tvrdá povinnost.“

Ministerstvo financí této připomínce vyhovělo. Rezort původně povinnost pro lidi přebírat účtenku do zákona dalo, ale nebyla jasná sankce za nepřevzetí dokladu, takže šlo od počátku o kontroverzní ustanovení.

Podnikatelé, kterým vznikne povinnost vést elektronickou evidenci tržeb, takže s tím budou mít dodatečné náklady, se také dočkají jednorázové slevy na dani ve výši 5000 korun.

Slevu ale asi mnoho drobných podnikatelů sotva využije, protože daň z příjmu se platí až přibližně od zisku 14 tisíc korun měsíčně, což odpovídá tržbám skoro 40 tisíc měsíčně. Mnoho drobných živnostníků tak jen ponese náklady na pořízení pokladen a aplikací ve výši přibližně 5700 korun a od daně si nic neodečte. Takže na zavedení systému elektronické evidence tržeb většina živnostníků stejně doplatí.

Slevy na dani: Kdy je můžete uplatnit? >>>