Apoštol

Apoštol Zdroj: YouTube.com

LUKÁŠ LHOŤAN: Francie zakázala film Apoštol, který vybízí muslimy k toleranci ke křesťanům

Jsou pro islamisty větší motivací k vraždění karikatury proroka Mohammeda a islámu nebo film vybízející k mezináboženské toleranci muslimů ke křesťanům? Jak se zdá, francouzské úřady mají zcela jasno. Vadí jim film, jenž se snaží prosazovat mezináboženskou toleranci v muslimské komunitě, ale nevadí jim bulvární karikatury zesměšňující islám.

Francouzský film Apoštol (L'Apôtre) se podle francouzského ministerstva vnitra stal větší hrozbou pro islám než nepříliš zdařilé karikatury levicového časopisu Charlie Hebdo. Film byl zamýšlen jako výzva k toleranci, ale místo toho se stal cílem zákazů.

Film pojednává o dvou bratrech z muslimského prostředí. Jeden se rozhodne odpadnout od islámu a stát se křesťanem, ale druhý zůstává muslimem a nedokáže se s volbou svého sourozence smířit. Autorem je francouzská scénáristka Cheyenne Carron.

Dílo je umělecky zpracovanou sondou do sociologie francouzské muslimské komunity, kde je člověk vzdávající se islámu a přijímající křesťanství vystaven všeobecnému odsouzení hraničícímu s naprostou nenávistí. Zároveň ukazuje, že konvertité ke křesťanství chtějí i přes odsouzení ze strany svých muslimských příbuzných nadále udržovat láskyplný vztah se svou rodinou a kulturou.

Jenže francouzské ministerstvo vnitra vydalo dočasný zákaz veřejného promítání filmu ve městech Nantes a Neuilly s odůvodněním, že by film mohl vyvolat útoky islámských extremistů. Film také čelil odporu ze strany národního filmového centra, které odmítlo přispět na jeho výrobu jakoukoliv částkou.

Pro francouzský deník Le Figaro tvůrkyně Cheyenne Carron uvedla: „Film má mírové poselství. Apoštol by měl být promítán křesťanům a muslimům na místech jejich svatostánků. Jsem katolická režisérka a pracovala jsem s muslimskými herci. Pokusila jsem se o produkci filmu, který umožní opravdové otevření se vůči druhému a vůči odlišnostem. Promítání bylo zakázáno ze strachu, čemuž zcela rozumím. To, co se stalo v Charlie Hebdo, je strašlivé. Ale abychom skutečně dokázali křesťany a muslimy sblížit, musíme být schopni podstupovat i rizika.“

„Válku nelze vyhrát mlčením a cenzurou. Vyhrajete, jestliže s odvahou pokračujete ve své tvorbě, stejně jako týdeník Charlie Hebdo.“ dodává autorka filmu. „I přes hrozící nebezpečí není smysluplné zbavovat se prostředků, které nám pomáhají k zahájení dialogu.“

Film vznikl i přes nevůli francouzských úřadů a již získal ocenění na některých mezinárodních filmových festivalech, například cenu nadace Capax Dei Foundation.

Film Apoštol; režie: Cheyenne Carron; 2014; Francie, rozpočet: 300 000 euro; délka: 117 minut.

Autor je publicista