Prezident Zimbabwe Robert Gabriel Mugabe

Prezident Zimbabwe Robert Gabriel Mugabe Zdroj: Profimedia.cz

Diktátor Mugabe pořádá party, tisíce hostů si pochutnají i na mase chráněných zvířat

Robert Mugabe je dlouholetým a krutým vládcem Zimbabwe. 21. února oslaví tento africký vůdce už 91. narozeniny. Na jeho party se chystá 20 000 lidí a bude se pojídat také maso slonů, buvolů, lvů a různých druhů gazel. Ochránci zvířat to tvrdě kritizují, ale Mugabe na to nebere žádný ohled. Informoval o tom web huffingtonpost.co.uk.

“Oslavy prezidenta Mugabeho jsou vždy obrovské a pojídá se na nich také maso chráněných zvířat. Je to naprosto neetické,“ říká Zimbabwská organizace pro ochranu zvířat.

Minulý rok stála oslava narozenin vůdce v přepočtu 22 milionů korun. V roce 2013 pak dostal dort, který vážil 89 kilogramů a obdržel i 89 krav od centrální banky. Ta nechala také vyrazit zlaté mince s jeho obličejem.

Zimbabwe bývala kdysi prosperující zemí. Její obrovské ekonomické problémy se projevily zejména po roce 2000, kdy se Mugabe rozhodl zabavit farmy patřící většinou bělošským majitelům a přerozdělil půdu mezi své příznivce. Jenže pak zemědělství zkolabovalo, na Zimbabwe jsou navíc uvaleny mezinárodních sankce kvůli porušování lidských práv a stát se ocitl na pokraji bankrotu.