Hickman tvrdí, že byl svědkem tří vražd, které se pak agenti CIA snažili fingovat jako sebevraždy.

Hickman tvrdí, že byl svědkem tří vražd, které se pak agenti CIA snažili fingovat jako sebevraždy. Zdroj: profimedia.cz

Americký dozorce z věznice Guantánamo: CIA zabíjela vězně a pak to vydávala za sebevraždy

S velmi vážným obviněním přišel seržant Joseph Hickman, který byl dozorcem na americké vojenské základě Guantánamo (nachází se na Kubě), kde je i známá věznice pro lidi zadržené z podezření z terorismu. Hickman tvrdí, že byl svědkem tří vražd, které se pak agenti CIA snažili fingovat jako sebevraždy.

“Zabili je a potom to fingovali jako sebevraždy. Není možné, aby se tři spoutaní vězni najednou oběsili na své cele. Ty byly přitom kontrolovány každé 4 minuty. Několik hodin předtím také proběhla zevrubná prohlídka všech cel, a nenašlo se nic, z čeho by si vězni mohli vyrobit oprátku,” řekl Hickman v rozhovoru pro americký web VICE.

Hickman se snaží se svou minulostí vyrovnat prostřednictvím knihy Vražda v Camp Delta (Murder at Camp Delta). Delta je právě věznice na americké vojenské základně. “Když jsem si myslel, že jsem už s Guantánamem vyrovnaný, viděl jsem ve zprávách dalšího vězně, který se prý oběsil. Jenže oběsit se v tak přísně střežené věznici je v podstatě nemožné, takže to podle mě byla další vražda.”

Vražda v Camp DeltaVražda v Camp Delta|Joseph Hickman

Tři muži byli podle Hickmana zavraždění v noci 9. června v roce 2006. Jednalo se o Saláha Ahmeda al-Salamího (37) z Jemenu, Maního Šamana al-Utajbiu (30) ze Saúdské Arábie a Jásera Talal al-Zahraního (22), který byl take ze stejné země. Žádný z mužů přitom nebyl formálně z ničeho obviněn.

Proč by je ale agenti zabíjeli?

Hickman odpovídá: ,,Tito tři organizovali hromadné hladovky ve věznici. Tehdy ještě platilo nařízení, že vězeň, který drží hladovku, nemůže být vyslýchán. To problematizovala výslechy CIA. Poté, co byli iniciátoři hladovek zabiti, vězni už hladovku nedrželi.”

Seržant se nechal naverbovat do americké armády po útocích z 11. září 2001. Ale takovou brutalitu, jakou viděl na Guantánamu, si prý rozhodně nepředstavoval. “Když tam přijedete pracovat, hned vás začnou strašit. Říkají, že o tom, co sem tam děje, nesmíte s nikým mluvit, protože pracujete v utajení. V knize jsem proto ani nenapsal, kdo je podle mě za vraždy 3 vězňů zodpovědný, ale doufám, že to vyšetří vnitřní orgány americké armády,“ uzavírá interview s VICE Joseph Hickman.