Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Veronika Vítková and Jitka Landová

Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Veronika Vítková and Jitka Landová Zdroj: ČTK

Čeští biatlonisté jsou skvělí, ale nemá je sponzorovat státní firma EGAP

České biatlonistky a biatlonisté dosahují v posledních letech vynikajících výsledků. Můžeme být na ně právem hrdí. Tento sport je stále populárnější a na poslední závody světového poháru se dívalo v televizi i přes půl milionu diváků. To samozřejmě přitahuje také sponzory. Mezi nimi by ale neměla být státní firma EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společnost).

O hospodaření EGAP se v poslední době objevilo několik zpráv a nebyly právě lichotivé. Například zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu o čerpání dotací (bez dostatečných podkladů) od Ministerstva financí v letech vlády Petra Nečase. Také kritika o platové nepřiměřenosti společnosti - z výroční zprávy vyplývá, že si členové statutárních a dozorčích orgánů rozdělili v roce 2012 průměrně přes 3,2 korun na osobu. Také někteří její zaměstnanci, kteří organizaci opustili, zpochybňují průhlednost jejího hospodaření.

Exportní garanční a pojišťovací společnost je přitom akciová společnost plně vlastněná státem. Česká republika svá akcionářská práva vykonává prostřednictvím ministerstev financí, průmyslu a obchodu, zahraničních věcí a zemědělství. Předsedou a místopředsedou dozorčí rady jsou lidé z Českomoravské konfederace odborových svazů, což je úplně nepochopitelné. Odbory snad už kontrolují i podporu českého exportu?

EGAP jako čistě státní firma má zcela jiné úkoly, než rozdávat veřejné peníze na sport (i když je český biatlon skvělý). Šlo by to jen v tom případě, kdyby se země nepotácela v dluzích a měla například důstojné důchody.

Biatlon si peníze zaslouží a soukromých sponzorů má poměrně dost i z Česka (Hamé, Meopta, Alpine Pro, Atex, Blesk Energie či PSG). U státních firem je podobná aktivita vždy problematická, protože peníze mají jít jiným směrem.

Sledujte český tým na MS v biatlonu 2016 a držte palce Soukalové a dalším