Skotská národní strana posiluje navzdory prohranému referendu o nezávislosti

Skotská národní strana posiluje navzdory prohranému referendu o nezávislosti Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Skotská národní strana posiluje navzdory prohranému referendu o nezávislosti

Ačkoliv v zářijovém referendu Skotská národní strana se svým požadavkem na vyhlášení samostatnosti neuspěla, počet jejích straníků rychle roste. Z 22 tisíc členů strany v době konání referenda se počet straníků rozrostl až na nynějších 95 tisíc lidí.


18. září hlasovali voliči ve Skotsku o tom, jestli jejich země získá nezávislost na Velké Británii. Většina 55 procent voličů ale hlasovala pro setrvání Skotska v unii. Přesto zájem lidí o politiku a samostatnost neutichá. Počet členů Skotské národní strany (SNP), která je hlavní zastánkyní odtržení, od referenda vzrostl více než čtyřnásobně z 22 na 95 tisíc. Co do počtu členů se tak stala třetí největší politickou stranou ve Velké Británii po labouristech a konzervativcích.

Členské příspěvky v SNP činí minimálně 12 liber (420 korun). Důchodci nad 65 let a nezaměstnaní pak platí minimálně 5 liber ročně (175 korun). Členem strany mohou být lidé od 16 let. Od tohoto věku se mimochodem mohlo hlasovat i v zářijovém plebiscitu. Také mladí lidé pod šestnáct let mohou být příznivcem strany a platí příspěvky.

Podle týdeníku The Economist se počet členů zvýšil o 4 tisíce během jediného dne, kdy SNP pořádala politický mítink, na kterém se představila nová stranická předsedkyně Nicola Sturgeonová.

SNP roste i ve volebních preferencích. Ve volbách do skotského parlamentu by ji dnes volilo 57 procent voličů. Skotský parlament má podle posledních politických dohod přitom získat další pravomoci, například pokud jde o daň z příjmu.

Volby do skotského parlamentu se mají konat v květnu 2016 a do celobritského příští rok na jaře. Lze čekat, že v obojích volbách zastánci skotské nezávislosti posílí.