Biatlonista Michal Šlesingr

Biatlonista Michal Šlesingr Zdroj: ČTK

Českým televizním hitem je… i biatlon. Poráží zavedené pořady velkých televizí

V TV Barrandov, která má masivní reklamu v mnoha médiích, mají o čem přemýšlet. O víkendu i jejich nejsledovanější pořady neporazil nějaký film či zábavná show na Nově či Primě, ale závody ze Světového poháru v biatlonu ve švédském Östersundu. Vynikající výkony českých biatlonistek (Vítková, Soukalová) a biatlonistů (Moravec, Šlesingr) totiž přitahují k obrazovkám na ČT sport hodně diváků.

Například úplně všemi médii propíraný dokumentární film Dělníci bulváru (režie Vít Klusák), jehož hlavní postavou byl Pavel Novotný, měl v dubnu na ČT2 sledovanost pod 300 tisíc diváků a to šel v nejlepším vysílacím čase. Pro porovnání: Nedělní závod z biatlonu ze Švédska vysílaný od 13:25 sledovalo až 331 tisíc lidí (a další v ten samý čas i na česky vysílající stanici Eurosport). Nejsledovanější pořad Barrandova („Naše zprávy“) za celou sobotu i neděli dosáhl na 251 tisíc diváků.

Pokud se přitom někdo domnívá, že dva nejpopulárnější sporty v zemi – fotbal a hokej – mají obvykle lepší sledovanost v televizích než biatlon tak se také mýlí. V neděli od 10:00 šel zápas hokejové extraligy Mountfield Hradec Králové – HC Sparta Praha. Dívalo se v průměru jen 94 tisíc lidí. Je obvyklé, že i zápasy první fotbalové ligy mají obvykle daleko menší sledovanost než pohledy na naše biatlonové hvězdy. A je jedno zda hraje Viktoria Plzeň, Baník Ostrava či jakékoli pražské týmy. Více sledovaná je ale fotbalová Liga mistrů a samozřejmě zápasy reprezentace.

Biatlon se díky dlouhodobě vynikajícím výkonům našich reprezentantů, jejich vstřícnému přístupu k veřejnosti i médiím, chytrému marketingu i štědrosti sponzorů, jedním z nejoblíbenějších televizních sportů. Ale není to pouze v televizi. Důkazem tohoto tvrzení bylo i skvěle zorganizované a hojně navštěvované Mistrovství světa v Novém Městě na Moravě v únoru 2013.

Pro mnohé stále podivný sport, biatlon, je momentálně na výsluní. Je atraktivní a dynamicky, naši sportovci obsazují stupně vítězů a jsou sympatičtí. Nelze se tedy tomu divit.