Miss VŠE

Miss VŠE Zdroj: YouTube.com

TEREZA STONIŠOVÁ: Miss VŠE: Hranice sexismu a nevkusnosti posunuty aneb Porno nebo soutěž studentek?

Štípla jsem se do tváře. Bolelo to. Štípla jsem se podruhé a potřetí. Stále stejná bolest. Takže, bohužel, nesním, a to, co vidím, je skutečné. Na videu, které pořídila jedna ze studentek Vysoké školy ekonomické, vrtí prdelkami slečny zmíněné školy, finalistky soutěže Miss VŠE. Zhruba po tří a půl minutách hecování a vrtění si dvě nejschopnější kleknou, rukama se opřou o zem – a moderátorka, profesionální twerková tanečnice, je hodnotí a povzbuzuje. Sexistická show právě dosáhla svého vrcholu.

Ještě před tím, než se vrhneme do argumentace, podívejte se na video:

Na sociální síti Facebook právě ožila skupina Za Karlovku bez sexismu. Je tomu přesně rok (chcete-li přesně, rok bez tří dnů), kdy tato skupina pomocí svých nejsilnějších mluvčích upozornila na Miss UK, soutěž, která byla do sexismu a zbytečné stereotypizace žen ponořená od hlavy až k patě. Také použila zkratku UK, a to neoprávněně.

Už před rokem se tedy rozvířila debata, která se, když to velice zjednoduším, polarizovala do dvou skupin, přičemž jedné Miss z důvodů (opakovaných a často nepochopených už několikrát) vadila, druhá ji obhajovala.

Ve spojení s akademickým prostředím se opět objevilo něco, nad čím se nelze než pozastavit. Akce, která proběhla před několika dny v klubu SaSaZu s názvem Miss VŠE, měla být obyčejnou soutěží krásy, byť, lze-li soudit z informací studentek, se ani v předchozích letech netěšila kdovíjak dobré pověsti. Slečny absovovaly promenádu v plavkách, casting (také v plavkách) a tak dále. Během večera, kdy jedna ze slečen převzala titul Miss VŠE, se do programu vloudila jedna část, kterou měl pod taktovkou bulvární web Extra.cz, kde jako šéfredaktor pracuje Pavel Novotný. Web byl také hlavním sponzorem akce.

Slečny měly na prdelkách vytištěné logo právě tohoto bulvárního webu (či jak by řekl Pavel Novotný, jediného svobodného média u nás).

Zdá se ale, že na rozdíl od Miss UK, kde způsob provedení této soutěže organizátoři hájili, v letošním případě si myjí ruce:

„Souhlasíme s tím, že vystoupení v dané podobě nebylo vhodné a na akci této úrovně se nehodilo,“ píše Martina Čmielová z organizátorského týmu Miss VŠE. „Tato část programu byla v režii mediálního partnera Extra.cz a, ačkoli bylo domluvené taneční vystoupení na téma twerkingu a děvčata o tom věděla, výsledná podoba byla daleko bulvárnější, než jsme očekávali, a byla dílem improvizace v rámci vystoupení. Bohužel v průběhu večera již nebylo v našich silách to ovlivnit,“ vysvětluje dále.

Vedení VŠE se tato část programu také nelíbila. I když v minulých letech se akce pořádala pod jeho záštitou, byť spíše trpěná, než podporovaná.

„VŠE soutěž nepořádá a paní rektorka Machková rozhodně není příznivcem obdobných soutěží. Nicméně, protože se jednalo již o 6. ročník, souhlasila s pokračováním soutěže. Soutěž pořádala organizace Studenta, se kterou nebyly v minulosti negativní zkušenosti. To, co se odehrálo na finálovém večeru, paní rektorku velmi nepříjemně překvapilo. Příští rok nad akcí nepřevezme záštitu žádný člen vedení VŠE,“ napsala na dotaz Reflexu tisková mluvčí VŠE Julie Daňková.

Proti způsobu, jakým bylo s finalistkami zacházeno, se ohradilo i nemalé množství studentů VŠE, kteří různými způsoby video, které má už téměř devadesát tisíc lidí zhlédnutí, komentovali. Kristýna Nováková, studentka prvního ročníku, se akce neúčastnila, přestože ji přemlouvali. Nešla do toho a nyní říká: „Stydím se, že tato soutěž má ve jméně název mé školy, přijde mi to šovinistické, sexistické a nevhodné ponižování, až ztrapňování studentek a bohužel to skrze organizátory odpovídá i o značném úpadku úrovně absolventů, kteří soutěž pořádají, či se na pořádání spolupodílejí. Dnešní absolventi vysoké školy ekonomické jsou pro peníze zřejmě schopni všeho, i pošpinění jména jejich bývalé domény.“

Tím Kristýna upozornila v podstatě na hlavní prvek. Je nutné se na vysoké škole prezentovat vrtícím zadkem? Je nutné i mezi studenty a studentkami vysoké školy zažívat pocity ponížení a jakési podřadnosti?

Ze slečen se najednou staly figurky, které (pochopitelně) chtěly zvítězit, nicméně vyhrát za cenu takovéto potupy, to není žádné terno. V době, kdy je spousta stereotypů zavedeným fenoménem, není lehké postavit se mainstreamu a říct, byť na podiu a uprostřed soutěže: Tohle dělat nebudu. Buďme aspoň nyní, kdy nám samozřejmě mnozí budou lát do generálů po bitvě, střídmí, a řekněme si: Toto není možné tolerovat. Ženy tady nejsou od toho (ani na akademické půdě ani jinde), aby se hodnotily podle toho, jak dobře vrtí zadkem.