Ashya King

Ashya King Zdroj: ČTK

Pětiletému Ashyaovi, který se léčil na rakovinu v Praze, je podle jeho rodičů daleko lépe

Příběh britského pětiletého kluka Ashya Kinga, který je nemocný rakovinou a léčil se před několika týdny i v Praze, sledoval pozorně celý svět. Podle vyjádření jeho otce pro televizi ITV se chlapci daří dobře a pokračuje v rekonvalescenci ve Španělsku.

„Ashya odpočívá v našem rodinném domě ve Španělsku, je mu mnohem lépe, je schopen chodit a mluvit. Předtím byl měsíce připoután na nemocniční lůžko,“ tvrdil v televizi jeho otec Brett. „Zlepšení pozorujeme každý den,“ dodala chlapcova matka.

Kluk byl bez souhlasu lékařů koncem srpna odvezen rodiči z nemocnice v anglickém Southamptonu. Rodiče považovali jejich léčbu za nedostatečnou. Na žádost britských úřadů pak ale byli rodiče hocha ve španělské Malaze zatčeni, protože prý ohrozili Ashyovo zdraví, když ho proti přání lékařů odvezli z nemocnice.

Veřejnost se ale postavila na obranu rodičů a Britové zatykač zrušili. Kluk byl poté odvezen do Prahy, kde se léčil v Protonovém centru a v nemocnici v Motole.

Rodiče dnes považují odvoz dítěte proti přání lékařů za chybu a chtějí s úřady a britským zdravotnictvím spolupracovat. I podle nich se vše mělo řešit vzájemnou domluvou. Jako důvod svého kroku ale uvádějí velké obavy o život syna.