S pomocí pivovaru Lobkowicz ho zakládá Číňan Steven Čang.

S pomocí pivovaru Lobkowicz ho zakládá Číňan Steven Čang. Zdroj: profimedia.cz

Poctivé pivo jako doma: Na východě Číny roste první český minipivovar

Ve východočínském městě Tchien-ťin vzniká český minipivovar. S pomocí pivovaru Lobkowicz ho zakládá Číňan Steven Čang. Jde podle něj o první český minipivovar v Číně. Jeho cílem je vařit denně 500 litrů piva pro místní zákazníky, řekl Čang ČTK.

Čang se do českého piva zamiloval během svého asi dvouletého pobytu v České republice, kde pracoval v oblasti telekomunikací. "Pivo" je také jedno z mála českých slovíček, které prý umí. "Když jsem odjížděl z Česka, říkal jsem si, že už nebudu moct pít tak dobré pivo. Už tehdy jsem proto přemýšlel o zřízení minipivovaru," řekl Čang.

Pivovar vybudoval v centru Tchien-ťinu společně s hospodou, kterou chce zařídit v ryze českém stylu. Najal proto i českého kuchaře Martina Blažka. Restauraci chce otevřít zhruba za dva až tři týdny, podávat se v ní budou klasická česká jídla.

Jaká přesně to budou, bude záležet i na dostupných surovinách. "Dejme tomu pečená kolena, žebra, výpečky, různé hotovky, tak s tím není moc velký problém, protože ty suroviny se nechají sehnat," řekl Blažek. Horší to je s celerem, petrželí, českou hořčicí, kmínem nebo majoránkou. "To jsou ingredience, které jsem si musel nechat poslat z Čech," poznamenal.

V hospodě a pivovaře Čang zaměstná asi 20 lidí, z toho tři budou z Česka. Kromě kuchaře to bude i sládek, kterého mu zajistil pivovar Lobkowicz. "Má více než dvacetiletou praxi," zdůraznil Čang.

Pivo chce vyrábět výhradně z českých surovin, dovážet tak bude i chmel, z Česka je i zařízení na výrobu piva. "Chtěl bych, aby když lidé do hospody vejdou, měli pocit, že jsou v Česku," řekl Čang. V hospodě proto budou obsluhovat čínské servírky v českých krojích a po stěnách buou dekorace připomínají Česko, jako jsou třeba loutky Spejbla a Hurvínka.

Podle Blažka mají Číňané pivo velmi rádi. "Akorát to jejich se nedá pít," poznamenal s despektem. "Když jsem jim dal ochutnat české pivo, tak byli velmi spokojení," dodal.