Incident na zápase Srbsko-Albánie

Incident na zápase Srbsko-Albánie Zdroj: ČTK

K násilí na stadionu v Srbsku nemuselo vůbec dojít, ale vedení evropského fotbalu selhalo

Úterní fotbalový zápas mezi Srbskem a Albánií se místo boje o body zvrhl v nechutnou přehlídku násilí. Nelze se ovšem ubránit dojmu, že k tomuto duelu vůbec nemělo dojít. Vedení evropské fotbalové asociace, ale politickou a společenskou situaci na Balkáně dlouhodobě podceňuje a zásadně ji nezvládá.

Už před zmiňovaným zápasem bylo v podstatě jasné, že se něco stane. Je totiž velmi naivní si myslet, že politika a sport jsou oddělené nádoby. V případě Balkánu dlouhodobě ne. Srbové se s Albánci ze srdce dlouhodobě nesnášejí a vzájemné fotbalové utkání tak dalo oběma táborům další příležitost předvádět před světem své nacionalistické nechutnosti.

Ke všemu navíc nepomohli ani samotní fotbalisté, kteří vzájemnou potyčkou vlnu násilí odšpuntovali. A je až neuvěřitelné, že na něco podobného nebyla připravena ani policie, která nechala šílené fanoušky vtrhnout na hrací plochu. Diváci, kteří se přišli podívat na fotbal, tak místo nejpopulárnější hry na planetě sledovali, jak se holohlaví a potetovaní blázni perou s hráči Albánie.

Incident, jenž otřásl nejen fotbalovým světem, provázelo mnoho pochybení. Toho vůbec největšího se ale dopustila asociace UEFA, nejvyšší evropský fotbalový orgán. Právě vedení zmiňované organizace totiž před každým kvalifikačním losem dává pozor, aby na sebe podobně znepřátelené státy nenarazily.

Zatímco Španělsko například nemohlo být ve skupině s Gibraltarem, jelikož ho stále neuznává jako samostatný stát, mnohem radikálnější Srbové se s Albánci setkali. A dopadlo to podle očekávání. Pohromou, která nemá ve fotbale co dělat.

Přestože UEFA tuto situaci nezvládla, právě teď má možnost vše alespoň částečně napravit. Srbsko i Albánie musí být náležitě potrestáni. Ale finanční pokuty jistě nic nevyřeší. Tresty se musí dotknout lidí, kteří všechno způsobili.

Jinými slovy, fotbalový svět musí vyslat jasný a tvrdý vzkaz: „Tohle trpět nebudeme!“ Jinak nás čeká další vlna násilí a možná nejenom na stadionech.

Jak UEFA brání podobným situacím

Při každém losování fotbalové kvalifikace o Mistrovství Evropy (teď se hraje o účast ve Francii) se dohlíží na to, aby v jedné skupině neskončily země, které mají vzájemné spory. UEFA uvedla kritéria, kterými se v podobných případech řídí. Zkoumá se, zda země mají normální diplomatické vztahy či zda mezi nimi neproběhl ozbrojený konflikt. Samotné národní asociace pak navíc mohou vznášet námitky.

Rizikové zápasy, kterým se UEFA snaží předcházet:

Gruzie – Rusko (Ruská invaze do Gruzie v roce 2008)

Ukrajina – Rusko (už měsíce trvající ukrajinsko-ruský konflikt na jihovýchodě Ukrajiny, předtím okupace Krymu Moskvou)

Srbsko – Chorvatsko (vzájemné spory a války po rozdělení Jugoslávie)

Arménie – Ázerbájdžán (nekonečné územní spory, například o Náhorní Karabach)

Španělsko – Gibraltar (Španělsko neuznává britskou koloniální nadvládu nad Gibraltarem)

Autoři jsou studenti Akademie žurnalistiky a nových médií v Praze