Podivná etnická čistka v Guatemale: Indiáni donutili Židy, aby opustili jejich sídlo

Podivná etnická čistka v Guatemale: Indiáni donutili Židy, aby opustili jejich sídlo Zdroj: Profimedia.cz

Podivná etnická čistka v Guatemale: Indiáni donutili Židy, aby opustili jejich sídlo

Indiánští obyvatelé v guatemalské vesnici San Juan La Laguna (nachází se u nádherného jezera Atitlán) donutili v minulých týdnech 230 členů ultraortodoxní židovské sekty Lev Tahor, aby opustili jejich území. Podle místních úřadů dokonce hrozilo masové lynčování Židů a vypuknutí nepokojů. Informovala o to kanadská a izraelská média i britská BBC.


Skupina Lev Tahor byla založena zhruba před 30 lety v USA, ale od té doby má kvůli svým postupům neustálé problémy. Musela již opustit i některá místa v Kanadě. Říká se ji totiž „židovský Taliban“.

Je založena na velmi radikálním šíření své víry, dodržuje stará pravidla a praktikuje nesmírně strohou formu judaismu – od oblečení až po rituály. Jenže nebere u toho podle některých expertů na náboženství moc ohledů na ostatní lidi. Velmi tvrdě se například chová i k dětským členům komunity. To samé se stalo i v Guatemale. Jenže místní indiáni se vzbouřili a nedali židovské skupině na vybranou: Buď opustí jejich území, kam se před lety nastěhovala, nebo použijí násilí.

Indiánské komunity v Guatemale přitom vyznávají pozoruhodné náboženství, které je směsicí katolicismu a původních animistických prvků.

Lev Tahor teď hledá jiné místo, i v Guatemale, kde by se mohla usídlit.