Polsko zabodovalo, bude mít „prezidenta“ Evropy. Proruská Italka je šéfkou diplomacie EU

Polsko zabodovalo, bude mít „prezidenta“ Evropy. Proruská Italka je šéfkou diplomacie EU Zdroj: ČTK

Polsko zabodovalo, bude mít „prezidenta“ Evropy. Proruská Italka je šéfkou diplomacie EU

Polský premiér Donald Tusk byl včera na summitu Evropské unie zvolen do čela Evropské rady, tedy takzvaným unijním prezidentem, který řídí vrcholné schůzky členských zemí. Od prosince nahradí Hermana Van Rompuye, jenž rozhodnutí oznámil na Twitteru. Je to považováno za diplomatický úspěch našich severních sousedů.

V čele evropské diplomacie pak vystřídá Catherine Ashtonovou italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová. Ta se tak stane místopředsedkyní budoucí Evropské komise, ještě ji ale musí ve funkci potvrdit Evropský parlament.

Van Rompuy na tiskové konferenci prohlásil, že oba kandidáti dostali plnou podporu členských zemí. Bylo to prý pro něj velmi důležité, proto absolvoval několik kol vyjednávání. Nominace Mogheriniové byla podle něj učiněna také v dohodě s šéfem budoucí Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Ten už několik týdnů intenzivně do své sestavy hledá ženy. Takže Italka je jen jakýmsi kompromisem.

Rozhodnutí o obou nominovaných není překvapení, jejich jména se v diskusích před nynějším summitem opakovala často. Přesto se na nominaci Mogheriniové v létě minulý unijní summit shodnout nedokázal, některým zemím tehdy vadil její údajně měkký přístup vůči Rusku. Tuska zase někteří kritizovali za poměrně slabou jazykovou vybavenost. Neumí totiž dobře anglicky. Ten pak sám novináře oslovil v polštině.