Trilobit

Trilobit Zdroj: Jiří X. Doležal

Naprosto neobvyklý tip na výlet, najděte svého trilobita. JXD vás tam navede

Blíží se konec prázdnin, a proto je stále naléhavější potřeba odnést si z volných dní nějaký hmatatelný zážitek. Nechci napsat suvenýr, nemyslím tím hrníček s obrázkem Kárlštejna. Mám na mysli něco, co nás donutí se trochu zamyslet, a možná i zastavit. Zde máte několik tipů na neobvyklé cestování.

 

Laskavý čtenář ví, že ve volném čase sbírám kameny ještě starší než já - zkameněliny. Trilobity, dinosauří kosti, ostnokožce, houbovce, prostě - co se dá. A vím, jak nesmírně libý je pocit, když rozklepnete kámen, a ON TAM JE! Jeden úder kladivem, a najednou je na světle tvor, který spal ve skále pět set třicet milionů let. A takovej jouda jako já nejenže ho vidí první, ale dokonce ho na to světlo světa svým kladivem přivedl! Je to pocit tak libý, že výše kladu jen marihuanu a sex.

Takže jsem se rozhodl vám, našim milým čtenářům, ukázat jedno místo, kde bez porušení zákona mohou svého trilobita najít nejsnadněji, a zažít na chvíli ten pocit „osvoboditele“ a kontaktu přes nepředstavitelnou propast času.

Souřadnice místa jsou: 49°46'34.289"N,  13°57'28.925"E, a nejbližší lidská osada je Velcí u Jinec. Dojedete k jineckému hřbitovu a vyrazíte po polní cestě až k hranici vojenského pásma. Tam zahnete doprava, jdete k lesu, kde pásmo skončí, a pak se dáte doleva do lesa přes kopec. K místu vede normální polní cesta, ta, která vede od hřbitova - ale protíná vojenské pásmo, takže její využití je o pokutu.

TrilobitTrilobit|mapy.cz

Když dojdete na místo, uvidíte skalní výchozy šedé a černé břidlice. Kolem výchozů skal se válejí hromady suti - a ta je vašim cílem. Je samozřejmě technicky možné vyrazit s krumpáčem, odkopat v lese u skalek kus země a pustit se páčidlem do skály samotné. K tomu ale rozhodně nevybízím. Jednak to může být přestupek narušování lesní půdní pokrývky, za druhé to chce kondičku, a také pajcr, který většina z občanů doma nemá. Pro vás, kteří jdete na trilobity poprvé, navíc existuje jednodušší cesta - suť.

Ta zde zbyla po kopáčích trilobitů, kteří vylámali skálu, ale ve větších kamenech v suti samozřejmě ještě nějací trilobiti zbyli - a záleží jen na štěstí, náhodě a počtu rozbitých kamenů, než se na vás usměje ten váš první.

Je téměř jistota, že trilobit, kterého najdete, bude druhu Ellipsocephalus hoffi. Jiné druhy jsou v tomto místě nesmírně vzácné. Je to nejběžnější český trilobit, obvykle má mezi jedním a dvěma centimetry (ale extrémně velké exempláře jsou až čtyřicetimilimetrové) a koupit se dá ve specializovaných prodejnách za řádově stokoruny. Koupený a nalezený trilobiot se k sobě mají stejně, jako koupený a spontánní sex. Když si to člověk totiž najde sám - platí pro trilobity i pro ženský - je to dycky mnohem větší rajc.

Přeji hodně štěstí při hledání.