Volby

Volby Zdroj: Profimedia.cz

V Praze podalo do komunálních voleb kandidátky 31 uskupení, v krajích nejvíce 17

Nejvíce kandidátek, kromě Prahy, podala politická uskupení v Českých Budějovicích, Plzni, Pardubicích a v Brně, ve všech případech sedmnáct. V Praze bude podle aktuálních informací kandidovat 31 subjektů. Mnohde povedou kandidátky primátoři a starostové, případně jsou na předních místech. Politické strany a hnutí mohly podat kandidátní listiny do dnešních 16:00. Komunální volby se konají 10. a 11. října.

TOP 09, která vede Prahu v menšinové vládě s podporou ČSSD, povede do voleb primátor Tomáš Hudeček. Rozhodl se kandidovat i přesto, že je s některými kolegy vyšetřován v kauze opencard. ODS si vybrala za lídra někdejšího primátora Bohuslava Svobodu, který vedl ODS do voleb v roce 2010. Také on je vyšetřován v kauze opencard.

Z primátorů zvolených v Moravskoslezském kraji za sociální demokracii budou lídry kandidátek ČSSD jen dva - karvinský primátor Tomáš Hanzel a havířovský primátor Zdeněk Osmanczyk. Ostravský Petr Kajnar byl z ČSSD vyloučen a kandiduje za vlastní hnutí Ostravské fórum.

Primátorem Brna je druhé volební období Roman Onderka, který je i nyní lídrem ČSSD. Proti Onderkovi se za ODS postaví radní Brna František Vižďa.

V Olomouckém kraji chtějí na podzim obhajovat funkci dva ze tří primátorů statutárních měst. Občanské demokraty v Olomouci povede primátor Martin Major. Jedničkou ČSSD v Prostějově bude primátor Miroslav Pišťák. V Olomouci se do obecních voleb přihlásilo 14, v Přerově 11 a v Prostějově 12 subjektů.

V Ústí nad Labem, kde se bude o přízeň voličů ucházet 14 stran a hnutí, z lídrů posledních voleb zůstali dva. Ostatní strany sázejí na nová jména. Ústecký krajský soud zrušil předběžné opatření, kterým soud v Mostě zakázal hnutí Severočeši.cz podat kandidátky, takže je stihli podat.

V Liberci podalo kandidátku 15 stran a politických uskupení, před čtyřmi lety jich bylo 13. Funkci bude obhajovat primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD), její dlouholetý předchůdce Jiří Kittner (ODS) nekandiduje. V Jablonci nad Nisou si budou moci voliči vybírat ze 14 kandidátek, v roce 2010 jich bylo o čtyři méně.

O křeslo v čele plzeňského magistrátu chce bojovat primátor Martin Baxa, který je opět lídrem ODS. Kandidátní listiny do komunálních voleb v Českých Budějovicích odevzdalo také 17 subjektů. Lídrem hnutí Občanů pro Budějovice je primátor Juraj Thoma. Voliči v Jihlavě na Vysočině budou vybírat zastupitele zřejmě z 12 kandidátek. O hlasy voličů v komunálních volbách ve Zlíně se utká 14 politických stran a hnutí. V minulých volbách v roce 2010 se o vstup do zastupitelstva krajského města ucházelo 15 subjektů. Přihlášky k registraci pro komunální volby v Hradci Králové podalo 15 uskupení, což je o tři více než v roce 2010. V Pardubicích se křeslo primátorky se rozhodla obhajovat Štěpánka Fraňková v čele Sdružení pro Pardubice. V Karlových Varech bude kandidovat 12 stran a hnutí.

Správní odbory městských či obecních úřadů nyní budou kandidátky podrobně studovat. Pokud na nich objeví nedostatky, vyzvou patřičný subjekt k odstranění závad. Do 23. srpna pak musí úřady rozhodnout o registraci či odmítnutí kandidátních listin pro komunální volby.

Před čtyřmi lety o místa na radnicích usilovalo 226.000 kandidátů, zvoleno jich bylo přes 62.000. Z politických stran v roce 2010 nejvíce zastupitelů získala ODS (5181) před před ČSSD (4633) a KDU-ČSL (3897). Komunisté měli 3252 zastupitelů, TOP 09 pak 1580.