'Mise splněna', napsal si Lapo Pistelli na Facebooku

'Mise splněna', napsal si Lapo Pistelli na Facebooku Zdroj: facebook.com/Lapo Pistelli

Súdánka Meriam odsouzená k trestu smrti je v bezpečí v Itálii

Žena, která byla ve svém rodném Súdánu odsouzena za sňatek s křesťanem (odpadlictví od víry) a cizoložství, je nyní v bezpečí v Itálii. Podle britského zpravodajského serveru BBC je tam včera dopravil vládní italský letoun.

Informaci potvrzuje také fotografie, kterou si na sociální síť Facebook umístil italský náměstek ministryně zahraničí Lapo Pistelli. Na fotografiích je vidět pohublá, ale usmívající se Meriam Ishangová a její děti. Podle informací BBC je Itálie jen přestupní stanicí, rodina totiž má v úmyslu pokračovat do USA, jež jí nabídly azyl.

Případ sedmadvacetileté Meriam, kterou chtěly súdánské soudy poslat na šibenici s odkladem dvou let, aby se po tuto dobu mohla starat o své děti, vzedmulo mocnou vlnu mezinárodní solidarity a zájmu o její případ. Reflex o něm informoval již před několika týdny jak na webu, tak v tištěném čísle.

O případu informoval Reflex již několikrát. „15. května tohoto roku vynesl soud v súdánském hlavním městě Chartúmu rozsudek nad Meriam Yehya Ibrahimovou. Meriam byla v osmém měsíci těhotenství, když se jí soud otázal, zda-li je ochotná vzdát se křesťanství. Když Meriam odmítla,odsoudil ji k trestu smrti oběšením podle paragrafu 126 súdánského trestního zákoníku pro odpadlictví od víry, a ke stu ranám bičem podle paragrafu 126 pro cizoložství.

Meriam byla zatčena už v srpnu 2013, protože její sňatek s křesťanem je v rámci súdánského práva považovaný za smilstvo, a tudíž neplatný. Mimochodem od února tohoto roku se ženou sedí (seděl) ve vězení i její prvorozený dvacetiměsíční syn. Když přišel její čas, přemístili ji do vězeňské nemocnice,kde 27. května porodila zdravou holčičku Mayu, přičemž manžel Daniel Wani, její manžel, u porodu nemohl být. Podle organizace Amnesty International o tom informovali ženini právníci. Právě její manžel pro web deníku Dalily Telegraph uvedl, že žena musela rodit ve vězeňské nemocnici, místo aby jí bylo umožněno porodit v nevězeňském nemocničním zařízení. Uvedl také vskutku děsivou okolnost jejího porodu, a to sice že jí odmítli během porodu sejmout pouta. Jen těžko si západní svět umí představit podmínky, které žena během porodu musela okusit. Během doby uvěznění je v Súdánu běžné, že ti, kdo jsou odsouzení na smrt, mají nohy spoutané těžkými řetězy. Z tohoto opatření bohužel nebyla vyňata ani Meriam, ač byla v pokročilé fázi těhotenství.,“ psalo se ve 22. čísle Reflexu.

Za Meriam se postavila řada světových politiků, v České republice zazněl nejvýrazněji hlas Tomáše Halíka, pod jehož otevřený dopis muslimské obci v České republice se nelze nepodepsat.