Co je moc, to je moc: Malajsie změnila po sestřelení svého stroje lety. Teď létá nad válečnou Sýrii…

Co je moc, to je moc: Malajsie změnila po sestřelení svého stroje lety. Teď létá nad válečnou Sýrii… Zdroj: Twitter

Co je moc, to je moc: Malajsie změnila po sestřelení svého stroje lety. Teď létá nad válečnou Sýrii…

Poté, co bylo letadlo Malaysia Airlines minulý týden sestřeleno nad územím konfliktem postižené východní Ukrajiny, přesměrovala společnost své některé lety do Evropy. A ke zděšení některých cestujících létá opět přes válečné území. Tentokráte v Sýrii. Informovala o tom zahraniční média.

Švédská letová služba Flightradar24 AB zveřejnila na svém Twitteru změnu trasy Malaysian Airlines letu MH4, který míří do Londýna. Vede přes Sýrii, kde zuří občanská válka již několik let. Přitom žádný transkontinentální let jiných společností koridor nad touto chaosem a anarchií zmítanou zemí nevyužívá.

Odborníci uznávají, že je poměrně složité se vyhnout při podobných letech například Iráku, ale že by někdo létal přes Sýrii, je neobvyklé. Tento prostor využívají pouze lety, které míří do libanonského Bejrútu.

Co je moc, to je moc: Malajsie změnila po sestřelení svého stroje lety. Teď létá nad válečnou Sýrii…Co je moc, to je moc: Malajsie změnila po sestřelení svého stroje lety. Teď létá nad válečnou Sýrii… | Twitter

Malaysia Airlines považují ale tuto trasu za „bezpečnou“. Koledují si tak o další velké problémy s cestujícími, protože už v březnu firmě zmizel neznámo kam stroj na letu Kuala Lumpur – Peking. Dodnes se nenašel. Společnost tak ztrácí své pozice na trhu civilní dopravy.