Svět je šokován chováním proruských separatistů na místě katastrofy letadla

Svět je šokován chováním proruských separatistů na místě katastrofy letadla Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Svět je šokován chováním proruských separatistů na místě katastrofy letadla

Nizozemská, australské, americká, malajsijská či britská média, ale i tamní politici, velmi tvrdě kritizují proruské separatisty na východě Ukrajiny, protože ti omezili přístup na místo sestřeleného dopravního letadla a chovají se velmi neuctivě k tělům obětí i jejich osobním věcem. Navíc někam zmizely i černé skřínky z letadla, které by pomohly objasnit, co se stalo.

Naprostou frustraci a zděšení v mnoha zemích vyvolal fakt, že těla mrtvá ležela roztroušena na místě nehody a nikdo je dlouho ani nezakryl. Lidé i ozbrojenci z okolních vesnic kolem nich jen tak chodili (to se několikrát stalo i po masakrech v Kyjevě při nedávném svržení režimu). Pro většinu národů je to zcela nepochopitelné.

Desítky těl pak byly odvezeny do márnice v Doněcku, ale separatisté o tom neřekli podrobné informace příslušným rodinám a státům, aby mohlo dojít k identifikaci.

Navíc na sociálních sítích se objevily fotografie, na kterých se proruští rebelové fotili například s hračkami mrtvých dětí. Podle jiných svědectví bojovníci i obyvatelé z okolí vykrádali kufry obětí a hledali v troskách vše, co se dá použít nebo zpeněžit.

Největším problémem je, že mezinárodní týmy se nemohou dostat přímo na místo neštěstí. Ozbrojenci jejich zástupce pustili jen do blízkosti trosek, ale nedovolili nic vyšetřovat. Přitom schopnosti, technika i možnosti rebelů na to nestačí, protože nedisponují kromě uniforem a zbraní vůbec ničím.

Podle lidí z organizace OBSE, která situaci na válčící Ukrajině monitoruje, se separatisté chovali neuctivě a někteří prý byli opilí.

Ukrajinská vláda mezitím separatisty obvinila, že nechtějí na místo pustit ani zástupce kyjevské vlády a jejího vyšetřovacího týmu proto, že chtějí zahladit kriminální a teroristické činy, které vedly k sestřelení malajsijského dopravního letadla.

Zatím se ani neví, kde jsou černé skřínky ze stroje, které by mohly objasnit příčinu neštěstí.

Separatisté na výtky argumentují tím, že místo katastrofy se nachází na území samostatné Doněcké republiku a že na tomto území platí jejich zákony. V tom případě vzniká na východě Evropy s podporou Ruska něco, co je skutečně naprosto nepřijatelné.