Zdroj: Profimedia.cz

Proruští separatisté popřeli dohodu o bezpečné zóně kolem letadla, stále se na ní nedohodli

Proruští separatisté a mezinárodní pozorovatelé se na vzniku "bezpečné zóny" v oblasti pádu malajsijského letounu na východě Ukrajiny zatím nedohodli. S odvoláním na představitele povstalců to dnes uvedla agentura Reuters. O tom, že mezi zástupci Ukrajiny, Ruska, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a povstalci existuje dohoda o vzniku dvacetikilometrové bezpečné zóny, ráno informoval šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko.

Díky zřízení bezpečného území v oblasti katastrofy mělo být možné identifikovat oběti a předat jejich těla rodinám. Zajistit oblast, kam se letadlo zřítilo, je ale nutné i kvůli vyšetření, kdo je za smrt téměř 300 lidí zodpovědný.

"Žádná bezpečná zóna nevznikla," řekl podle Reuters vysoce postavený představitel samozvané Doněcké lidové republiky Sergej Kavtaradze. "Jde o oblast blízko fronty, jsou tam vojenské operace," dodal.

Malajsijský letoun se ve čtvrtek pravděpodobně po zásahu raketou zřítil nad východní Ukrajinou nedaleko ruských hranic. Jde o území, které mají pod kontrolou proruští separatisté. Podle pátečního prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy byla raketa země-vzduch odpálena právě z regionu, který ovládají povstalci. Neštěstí nikdo nepřežil.

V pátek se skupině pozorovatelů OBSE na místo pádu letounu nepodařilo zajistit si přístup, po jejich příjezdu na místě zazněly varovné výstřely.