Svobodná strana Rakouska

Svobodná strana Rakouska Zdroj: FPÖ Burgenland

Ženy nemají vousy nebo penis, říká v kampani Svobodná strana Rakouska

Mládežnická pobočka pravicové Svobodné strany Rakouska v nejmenší spolkové zemi Burgenlandsko vyvolala velkou pozornost, když před několika dny nechala vyvěsit plakáty, na kterých byla nahá mladá žena, která si schovávala prsa, a kromě jiného byl u toho text: „Ženy nemají vousy nebo penis.“ Kampaň měla reagovat na „genderové šílenství“, které prý postihlo Rakousko. Informoval o tom web thelocal.at.

Mladí politici z Burgenlandska tvrdí, že kromě genderového šílenství je jejich země zaplavena „absurdním obrazem žen“. Naráželi například na rakouskou travesti zpěváčku Conchitu Wurst (ve skutečnosti je to pan Thomas Neuwirth), která vyhrála v květnu pěveckou soutěž Eurovize. Wurst vystupuje a chová se jako žena, ale má vousy. Někteří Rakušané to vzali jako důkaz jejich nesmírné tolerance a svobodomyslnosti, jiní to ale považují za odsouzeníhodnou úchylku.

Na to chtěli mladí politici upozornit plakáty. Navázali tak na pokračující debatu u našich sousedů o postavení žen či diskusi o tom, že i národní hymna musí být generově neutrální. Někteří Rakušané to považují za popření tradic a naprostý nesmysl.

„Tolerance je důležitá, ale v poslední době je to za hranou. Je to absurdní diskuse, která už ani nepomáhá ženám,“ obhajuje plakát Werner Wassicek z burgenlandské mládežnické Svobodné strany Rakouska.

Vysvětlující text k plakátu na internetových stránkách skupiny pak praví: „Opravdové ženy nepotřebují kvóty! Kvóty jsou fackou do tváře úspěšné ženy. Silné ženy uspějí pomocí svého vzdělání i práce a ne proto, že musíme splnit kvóty. Chceme vychovávat mladé lidi. Chceme, aby viděli realistický obraz žen. Chceme, aby ženy nebyly smutné, že jim neroste plnovous a že nemají penis."