Pierre Richard

Pierre Richard Zdroj: Dana Kolářová

Exkluzivně: Na víně s hercem Pierrem Richardem

Přišel Velký blondýn s černou botou, ale nebyl to blondýn. Vlasy měl pouze šedivé. Přišel slavný herec, ale o svých rolích nemluvil. Ale řeč jeho těla několikrát dokázala, že by uměl pořád zahrát cokoli. Přišel muž, kterému je už více než 79 let, ale sršel energií jako dvacetiletý mladík. Pierre Richard.

To s člověkem dělá víno?

Přesnou odpověď nezjistil včera Reflex.cz ani po několikahodinovém zkoumání v pražském hotelu The Augustine. Jen víme, že Pierre Richard je pořád ve skvělé formě a s vínem to má podle všeho hodně společného. Když dorazil před mnoha lety (bylo to přesně v roce 1972) do českých kin film Velký blondýn s černou botou, tak v něm tento francouzský herec exceloval. Dnes se ale prosazuje jako majitel vinařství Chateau Bel Eveque.

Většině lidí se to přitom zdá úplně jednoduché – vyděláte hodně peněz, jste slavný a tak si pořídíte vinařství a lehce prodáváte, co se tam urodí. Na první pohled to tak zřejmě vypadalo i v roce 1986, kdy si Richard pořídil usedlost u městečka Gruissan, ve vinařském regionu Languedoc, Corbieres.

„Tak jednoduché to rozhodně není. Snažíme se sice zachovat maximálně možný podíl ruční práce, aby vše odpovídalo nejlepším tradicím a zkušenostem. Můžete se snažit, jak chcete, ale mnohé pak ovlivní příroda, není to tak úplně ve vaší moci,“ říkal včera večer Pierre Richard a koukal zasněně nahoru, kde zřejmě hledal Boha a odpověď, co všechno může na jeho vinařství seslat.

Ochutnali jsme jeho Le Démon de l´Eveque Blanc, Le Démon de l´Eveque Tradition, Petrus Richardus a Chateau Bel Eveque. Znalci vína by jistě řekli, že ta vína byla „pěkná“. Ale ano, bylo to pěkné a dobré, navíc je fajn, že nás nesmyslnými rádoby odbornými vinařskými termíny slavný francouzský herec vůbec neobtěžoval. Ochutnejte, uvidíte sami, vzkazoval. Bylo však vidět, že si je vysokou kvalitou naprosto jistý. Neváhal u ničeho.

„Dnes mám nejraději, když si sednu a dlouho koukám na svůj vinohrad. Je ticho a klid, přemýšlíte a vyčistíte si u toho duši,“ vysvětloval Pierre Richard. Takže to vlastně, alespoň v jeho případě, skutečně vypadá jednoduše…