Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Profimedia.cz

Další razie na České poště vyvolává vážné otázky o jejím fungování

Od brzkých ranních hodin zasahovala policie v Praze na dvou pobočkách České pošty. Důvody v pořadí už druhé razie vyšetřovatelé zveřejnit nechtěli, údajně však opět souvisí s manipulací stavebních zakázek. Podle informací MF DNES se ale kriminalisté zajímají především o investice a dopravní služby.

Vzhledem k tomu, že pošta patří mezi nejvýznamnější a největší státní zaměstnavatele v zemi, jsou podobné razie pro její image, ale i pro celý stát, hodně nepříjemné.

Razie probíhaly v ulici Politických vězňů a v Olšanské ulici na Žižkově. Jde ale podle dostupných informací o výrazně menší zásah ve srovnání s prvním. Z údajné manipulace se stavebními zakázkami byla Česká pošta obviněna už v minulosti. Státní zástupce Zdeněk Matula dopoledne v tiskové zprávě uvedl, že jde o rozšíření stíhání v této kauze.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu rozšířil trestní stíhání tří zástupců zadavatele a dvou zástupců stavebních společností o zločin sjednání výhody při zadávání stavebních zakázek. „Ano, provádíme tam úkony trestního řízení,“ potvrdil deníku Právu mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

K dnešnímu dni policie stíhá celkem 19 osob, z toho 15 fyzických a čtyři právnické. Měly jednat jako organizovaná skupina, která manipulovala s veřejnými zakázkami stavebních prací malého rozsahu.

Provoz poboček ale nebyl nijak omezen, zasahovalo se pouze v administrativních prostorách pošt. 

Česká pošta je státní podnik, který provozuje kolem 3 200 poboček po celé republice a zaměstnává přes 32 tisíc lidí. Roční tržby se v loňském roce pohybovaly kolem 19,5 miliardy korun a zisk přesáhl 300 milionů korun.

Autorka je studentkou Akademie žurnalistiky a nových médií na Vyšší odborné škole a Střední škole managementu v Praze