Německo, dálnice

Německo, dálnice Zdroj: Profimedia.cz

A je to. Češi budou na německých dálnicích platit od ledna 2016

Platba mýtného pro osobní auta na německých dálnicích dostala už zcela konkrétní obrysy. Jak minulý čtvrtek oznámil ministr dopravy Alexander Dobrindt v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung, mělo by se tak stát od 1. ledna 2016. A bude se to týkat všech, tedy i Čechů.

Problémem je, že Evropská komise pořád tuto variantu zpoplatnění německých dálnic odmítá, protože berlínská vláda „vymýšlí“, jak mýtné vrátit samotným německým řidičům. Těm by se to mělo kompenzovat na dani z vlastnictví motorového vozidla, kterou nyní platí. „Pro německé řidiče nevzniknou dodatečné náklady, to garantuji,“ tvrdí pořád zcela otevřeně Dobrindt.

Rakousko a Nizozemsko hrozí žalobami, protože podobný postup Německa označují za zjevný rozpor s právem EU. Pokud se má platit, tak to má být stejné bez výjimky pro všechny. Němci ale šikovně argumentují tím, že do výše daně z vlastnictví vozidla nikomu nic není, že si ji určují sami.

Německá vláda si slibuje od vybírání mýtného na dálnicích příjem ve výši desítek milionů eur ročně, které postrádají při vylepšování infrastruktury. Strana CSU, které je ministr Dobrindt členem, slíbila zavedení mýtného pro osobní vozy během loňské předvolební kampaně.

Mezitím náš největší soused od příštího roku zvyšuje poplatky na dálnicích a silnicích první třídy také pro další nákladní automobily. Dosud byla hranice 12 tun, od příštího ledna to bude již pro vozy těžší 7,5 tuny.