Janukovyč

Janukovyč Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Svržený ukrajinský prezident Janukovyč je zločinec žijící zcela mimo realitu

Těžko říci, zda je svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč tak bezprostřední politik, nebo je to naivní zločinec. V posledních dnech se kolem něj vynořují věci, které jsou extrémní a nepřijatelné i pro prostor bývalého Sovětského svazu.

Janukovyč například přiznal, že ruská vojska pozval na Krym právě on. Dokonce, že o to požádal prezidenta Vladimira Putina. Normálně se tomu říká velezrada a za to by měl přijít provaz nebo kulka, a tam, kde se nepopravuje, by mělo následovat doživotní vězení. Janukovyč zradil jako prezident svoji vlast, porušil přísahu, znásilnil ústavu a to se nedá nijak vysvětlit a prominout. Nemělo by to rozhodně zůstat bez následků.

Dnes tvrdí, že anexe Krymu je tragédie a že se prý pokusí přesvědčit Putina, aby Krym vrátil Ukrajině. To už působí směšně a absurdně. Jak by chtěl Putina přesvědčit? Navíc ruský vůdce Janukovyčem pohrdá a naslouchat mu nebude. Bývalá ukrajinská hlava státu se prostě zaprodala a už se to nedá změnit.

Ukrajinská prokuratura dále viní Janukovyče z toho, že vydal v únoru rozkaz bezpečnostním silám, ať střílí do demonstrantů. Pokud mu bude dokázán i tento zločin (v této souvislosti musíme ale připomenout, že na Ukrajině pořád panuje revoluční nálada a některé věci nemusí být zcela prokazatelné), nezbývá, než pohnat exprezidenta k mezinárodnímu soudu. Jeho dlouhodobé krytí neobhájí v takovém případě ani sám Putin.

Ještě si připomeňme, že Viktora Janukovyče ještě v době, kdy už se v Kyjevě odehrávaly krvavé nepokoje, chtěl prezident Miloš Zeman pořád pozvat na návštěvu České republiky. A že Evropská unie s ním do poslední chvíle vyjednávala a chtěla, aby podepsal asociační dohodu. Jak rychle se ale vyklubal s politického partnera zločinec prvního řádu, je nanejvýš pozoruhodné.