Fico

Fico Zdroj: Václav Teichmann

Bratři volí prezidenta, výsledky budou večer

Slovensko dnes volí hlavu svého státu, stejně jako my v přímé volbě. Je však pravděpodobné, že z dnešního hlasování nevzejde vítěz, který by měl nadpoloviční většinu hlasů. O výsledku se tak pravděpodobně rozhodne až při hlasování v druhém kole, tedy za dva týdny.

O křeslo pomyslné hlavy státu, která vystřídá stávajícího Ivana Gašparoviče, se uchází vysoký počet kandidátů – 14. Předvolební průzkumy naznačují, že nového slovenského prezidenta se dnes nedočkáme. Žhavým kandidátem na post je předseda slovenských sociálních demokratů Robert Fico. Průzkumy naznačují i to, že jeho konkurent ve druhém kole by mohl být podnikatel Andrej Kiska. „Doufám, že lidé přijdou volit, šance změnit naše Slovensko je veliká,“ objevilo se dnes ve slovenských médiích, když citovala Kisku.

Už před zahájením hlasování v sedm hodin ráno stáli před některými volebními místnostmi nedočkaví voliči, šlo ale spíše o jednotlivce. Ani prezidentské volby však neodradily Slováky od nakupování. Parkoviště u velkých obchodních center v Bratislavě se podobně jako o jiných víkendech začala plnit už od rána. Ve volební místnosti v jedné ze škol v širším centru slovenské metropole dopoledne hlasoval i prezidentský kandidát a herec Milan Kňažko, který by podle některých sondáží mohl skončit na třetím místě za Ficem a Kiskou. Ke svým šancím na postup do rozhodujícího kola voleb se před novináři vyjádřil spíše pesimisticky.

„Stavím se k tomu velmi skromně a pokorně. Samozřejmě věřím, ale zdaleka to nevidím tak suverénně,“ řekl bývalý politik Kňažko, který byl během sametové revoluce v roce 1989 jedním z hlavních řečníků na protikomunistických demonstracích v Bratislavě. „Pokud by to nevyšlo, já žiji svůj život mimo politiku už 11 let. Bude mě to mrzet,“ dodal k případnému neúspěchu. Volební místnosti se uzavřou dvě hodiny před půlnocí, pak začne statistický úřad zveřejňovat průběžné výsledky hlasování. Ke zvolení prezidentem už v prvním kole by některý z kandidátů musel získat nadpoloviční většinu hlasů všech voličů, tedy i těch, kteří se voleb nezúčastní. V opačném případě se 29. března uskuteční druhé kolo hlasování, do kterého postoupí dva nejúspěšnější kandidáti.