Soudkové

Soudkové Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Obálka Reflexu: Jak to bylo s portrétem bratří Saudků

Neexistuje silnější a šílenější příběh bratrské lásky než ten, jejž spolu prožívali a prožívají bratři Jan a Kája Saudkovi. Na současné obálce Reflexu je nyní unikátní fotografie od fotografky Nguyen Phuong Thao, která zachytila v lednu roku 2006 akt jejich usmíření.

Fotograf — malíř a největší osobnost českého komiksu. Jednovaječná dvojčata, těžko od sebe rozeznatelná – tedy alespoň dříve, dokud Karla nezměnil alkohol. Vztahy v jejich košaté a složitě strukturované rodině se v prvních letech 21. století vyostřily.

Dvojčata, jež se milovala, se spolu úplně přestala stýkat. Až v prosinci roku 2005 se usmířila a podala si opět ruce. Jan přiznal, že na svého bratra nikdy nezanevřel. A právě v lednu roku 2006, tedy těsně po sourozeneckém usmíření a krátce před Kájovou nešťastnou příhodou, kdy se mu po dušení soustem příliš dlouho neprokrvoval mozek, což zapříčinilo upadnutí do kómatu, pochází portrét fotografky Thao.

„Je to obraz bratrské lásky. Ti dva se bezmezně milovali a byli si opravdu velmi podobní, dokud tedy Kája nezačal pít,“ říká o fotografii, která je nyní na obálce Reflexu, fotografka Thao. „Je to, jako by každý z nich líbal svůj odraz v zrcadle,“ dodává.

Tento portrét však nevznikl náhodou. Jan a Karel Saudkovi už podobný portrét mají. Pochází z roku 1986, a Thao se jím nechala inspirovat, aby přesně o dvacet let později vznikl portrét velmi podobný tomu původnímu.