Krym

Krym Zdroj: ČTK

STANISLAV DRAHNÝ: Lže Vladimir Putin? Krymská sebeobrana si nekoupila zbraně v obchodě, ale tvoří ji ruští vojáci

Po Krymu se pohybují tisíce dobře organizovaných ozbrojenců, vybavených moderními zbraněmi, které obvykle používá ruská armáda. Zajímavé, že se k těmto mužům nikdo nehlásí. Podle ruského prezidenta se jedná o „místní sebeobranu, která si své vojenské vybavení zakoupila v obchodě“. Co na toto Putinovo prohlášení říkají vojenští odborníci?

Ruské úřady jim říkají „síly sebeobrany“. Podle ministra zahraničí Sergej Lavrova s nimi nemají nic společného, a proto jim nemohou poroučet. A někdo jiný, než ruská armáda to může udělat také jen stěží. Muži, kteří dnes vládnou Krimu, jsou totiž dobře vyzbrojeni a k dispozici mají například i obrněné vozy.

Rozklíčovat tuto otázku se pokusili redaktoři ruského týdeníku Novoje Vremja. Našli odborníka na ruskou armádu, který jim byl ochotný na otázku, zda a kolik toho mají ozbrojenci společného s ruskou armádou, odpovědět. Výsledkem analýzy bylo, že vyhlášení ruského prezidenta a jeho vlády lze odsunout do společnosti bajek.

Časopis ukazuje na své internetové stránce fotografii auta připomínajícího americká vojenská vozidla, které užívají krymské síly sebeobrany. Jde o GAZ 2975 TYGR za 60 tisíc dolarů (cca 1,2 mil. Kč) určený pro ruskou armádu. Jeho „SPZ“, je vojenské evidenční číslo končící na 21, což říká, že vůz patří pod Severokavkazský vojenský okruh. U jiného Tygra je zase vidět ruský divizní znak, který zřejmě vojáci zapomněli zamaskovat.

Na vozidle Tygr je vidět ruský divizní znak, který zřejmě vojáci zapomněli zamaskovat.Na vozidle Tygr je vidět ruský divizní znak, který zřejmě vojáci zapomněli zamaskovat.|Newtimes.ru

 

Také další zbraně naznačují, že „místní sebeobrana“ jsou téměř jistě pravidelné jednotky ruské armády. Novoje Vremja upozorňuje na to, že jeden z ozbrojených a maskovaných mužů má na své dalekonosné pušce moderní dalekohled, kterým jsou vybaveny jen některé ruské speciální síly. Další „domobranci“ prý mají automaty Kalašnikov 101-105. Ty Moskva používá ve výzbroji vlastní armády, ale nikdy je na Ukrajinu neprodala. Podle vojenského znalce se sice tyto zbraně licenčně vyrábějí i mimo Evropu, ale i tak je nepravděpodobné, že by je příslušníci krymské domobrany mohli nějakým způsobem získat.

Na obrázky vojenské techniky s ruskými znaky a registračními značkami, které se objevily v médiích, zareagovaly ruské úřady, že jde o podvrhy. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že jde „pochopitelně“ o provokaci, a on sám nemá ani ponětí, jak neoznačení ozbrojenci mohli těžkou ruskou výzbroj získat.

Těžko říci, ale ukrajinský televizní kanál UkrStream přinesl video, na němž velitel jednotky neoznačených vojáků v krymském přístavu Kerč říká, že je příslušníkem ruské armády a jeho úkolem je údajně chránit Krym před útoky teroristů. Někdo tedy rozhodně nemluví pravdu.

Autor tohoto textu již není úplně mladý, a tak si pamatuje na šuškandu, která se v srpnu 1968 mezi lidmi v Praze šířila. Říkalo se, že asi od 15. srpna přiletělo do československého hlavního města (ze SSSR i dalších „spřátelených zemí“) několik stovek mužů, každý zvlášť, nebo v malých skupinkách. Na tom nebylo nic divného, kdyby si českoslovenští celníci nevšimli, že všichni tito návštěvníci mají úplně stejné boty. Nelze vyloučit, že se jednalo o urbánní legendu, která vznikla až těsně po okupaci ČSSR. To, že na Krymu operují ozbrojenci, kteří vypadají úplně jako ruští vojáci, jen mají schované výložky, je však ještě podezřelejší než návštěva pár set chlapů ve stejných botách.