Festival světel v Berlíně

Festival světel v Berlíně Zdroj: Profimedia.cz

Berlín: Klišé, nebo nejskvělejší místo pod sluncem?

Berlín je módní město. Dnes, stejně jako mnohokrát v minulosti. Míří sem umělci, alternativci, bonviváni a samozřejmě pozéři všeho druhu. Důvod se mu vyhnout? Ani náhodou! Někdo se tu usadí, někdo zůstane na měsíc, z něhož se pak vyklubou tři roky. Existuje spousta důvodů, proč se do tohoto města opakovaně vracet třeba i na víkend.

Berlín je na první pohled celkem ošklivé město, neustálé staveniště, bez opravdových historických památek – navíc uprostřed Německa. Všechno je tu daleko od sebe a od podzimu do jara tu dost fouká.

Nemusíme hned mluvit o bohaté kulturní nabídce, o střetu národnostní a kultur a dalších vzletných pojmech – Berlín je především neuvěřitelně energické město. Nic tu není na svém místě, všechno je v pohybu a neustále se mění: na ulici, kde před chvílí projelo auto, si někdo uspořádá improvizovaný piknik nebo rovnou pouliční výstavu; s lahváčem v ruce se tu jezdí na kole stejně jako metrem a nikdy není špatný čas na to rozjet večírek.

Centrem dění jsou jak „turecké čtvrti“ bývalého západního Berlína Kreuzberg a Neukölln, tak bývalé východní, dnes mondénní alternativní oblasti Prenzlauer Berg a Friedrichsahin. Gay komunita se zas setkává v Schönebergu. Svobodný duch města rozechvívá ale i řadu kdysi oficiálních míst.

Proč je Berlín tak otevřený? Jsou tu ještě patrné rozdíly mezi Východem a Západem? Kam se vyplatí zajít, pokud má člověk jen málo času? Proč je tak snadné se v Berlíně zamilovat?

Obálka 9Obálka 9|ReflexOsobní pohled na Berlín s exkluzivními fotografiemi Jiřího Turka najdete v Reflexu č. 9/2014, který vyšel 27. února.