Janukovyč

Janukovyč Zdroj: ČTK

Janukovyč je v Rusku. V pátek uspořádá tiskovou konferenci

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč uspořádá v pátek tiskovou konferenci v jihoruském Rostově na Donu. Oznámila to dnes ruská média.

Nepřímo tak potvrdila spekulace, že promoskevsky orientovaný exprezident, na něhož ukrajinské úřady vydaly zatykač, se uchýlil na ruské území. Agentura RIA Novosti se přitom odvolala na blízké spolupracovníky Janukovyče, který se nadále považuje za nejvyššího představitele Ukrajiny.

Janukovyč se neobjevil na veřejnosti od minulé soboty, kdy ho ukrajinský parlament zbavil funkce. Vyvrcholila tak vnitropolitická krize, která propukla v závěru loňského listopadu. Janukovyč tehdy odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií a dal přednost prohloubení spolupráce s Ruskem. V Kyjevě i v dalších ukrajinských městech se od té doby odehrávaly často krvavé protivládní demonstrace.

Po Janukovyčově pádu ukrajinské úřady na bývalého prezidenta vydaly zatykač. Mimo jiné ho stíhají kvůli úmrtí mnoha demonstrantů, kteří přišli o život při zákrocích vládních ozbrojených sil.

Ruské tiskové agentury dnes dopoledne informovaly o Janukovyčově prohlášení, že rozhodnutí ukrajinského parlamentu, včetně usnesení o jeho sesazení, považuje za nelegitimní. Ukrajinští poslanci mimo jiné zformovali prozatímní vládu vedenou jedním z opozičních předáků Arsenijem Jaceňukem, vypsali mimořádné prezidentské volby na 25. května a prezidentskou funkci dočasně svěřili svému předsedovi.

Janukovyč v prohlášení uvedl, že se stále považuje za právoplatného prezidenta. Zároveň požádal Rusko, aby zaručilo jeho bezpečnost před extremisty. Moskva vzápětí podle agentury Reuters souhlasila s tím, že Janukovyčovi osobní bezpečnost zajistí.