Vůdci ukrajinské opozice

Vůdci ukrajinské opozice Zdroj: ČTK

Ukrajinský prezident a vůdci opozice podepsali dohodu o ukončení krize

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a opoziční předáci Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Oleh Ťahnybok dnes podepsali dohodu o ukončení politické krize, sjednanou zprostředkovateli z Evropské unie. Vyplývá to z dokumentu, který byl zveřejněn po podpisu. Dohoda počítá s vytvořením nové koaliční vlády, s omezením ústavních pravomocí hlavy státu a s vypsání předčasných prezidentských voleb.

Prezident Janukovyč se během několikaminutové ceremonie podle zpravodaje agentury Reuters ani neusmál. Krize vedla až k ozbrojeným srážkám mezi demonstranty a policisty v centru Kyjeva s desítkami obětí na životech.

V dohodě se praví, že během 48 hodin po podpisu bude přijat, podepsán a zveřejněn zvláštní zákon, obnovující platnost ústavy z roku 2004. Signatáři také přislíbili do deseti dnů vytvořit koaliční vládu národní jednoty. Ústavní reforma, zavádějící rovnováhu do pravomocí prezidenta, vlády a parlamentu, má být završena letos v září. Prezidentské volby se mají konat nejpozději v prosinci letošního roku. Hlasování má předcházet přijetí nového volebního zákona a vytvoření nové volební komise.

Ještě před podpisem zástupci kyjevských demonstrantů zmocnili vůdce opozičních stran, aby dohodu s Janukovyčem uzavřeli. Sbor povstaleckých vůdců z náměstí Nezávislosti o svém stanovisku rozhodl po schůzce s šéfy německé a polské diplomacie Frankem-Walterem Steinmeierem a Radoslawem Sikorským hlasováním.

Oba ministři se také zúčastnili podpisové ceremonie, na rozdíl od ruského zmocněnce Vladimira Lukina.

Steinmeier ani Sikorski novinářům nesdělili, zda si demonstranti pro svůj souhlas kladli nějaké podmínky. Agentura Interfax ale napsala, že v budoucí vládě nesmí podle demonstrantů být dosavadní ministr vnitra Vitalij Zacharčenko a generálním prokurátorem nesmí být Viktor Pšonka, který prokuraturu dosud řídí.

Výhrady Majdanu byly považovány za hlavní, ne-li poslední překážku pro dosažení dohody. Agentura AP poznamenala, že dohoda se může stát velkým průlomem v krizi, vlekoucí se dlouhé měsíce, ale klíčová otázka zní, zda se jí tisíce kyjevských demonstrantů budou řídit.

Janukovyč už dnes v poledne potvrdil dohodu s opozicí. "Prohlašuji, že uspořádám mimořádné prezidentské volby a zasadím se o návrat k ústavě z roku 2004 s přerozdělením pravomocí směrem k parlamentní republice," uvedl prezident v prohlášení. "Zahájím rovněž proceduru formování vlády národního porozumění," uvedl.

Původní termín hlasování o hlavě státu byl březen 2015.